Predvolilne obljube

Giulliani ne izključuje možnosti kazenskega pregona Clintonove

M.K./STA
10. 11. 2016, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani danes za televizijo CNN ni želel izključiti možnosti kazenskega pregona demokratke Hillary Clinton zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte.

Profimedia
Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani je pred tem kot tožilec na Manhattnu preganjal mafijo.

Rudy Giuliani je dejal, da tradicija v ZDA veleva, da po volitvah pozabijo na spore, grožnje in obtožbe, po drugi strani pa naj bi bilo potrebno le pogledati, kako resne so obtožbe. Demokrati so prepričani, da so bile obtožbe na račun elektronske pošte le politično orodje za škodovanje predsedniški kampanji demokratske kandidatke, republikanci pa bi s tem verjetno nadaljevali le v primeru, da bi na volitvah zmagala Clintonova.

Pravosodno ministrstvo Clintonove se s tem ne bi ubadalo, vendar pa bi republikanski kongresniki imeli svoje preiskave, zaslišanja in bi morda tudi sprožili postopek odstavitve prve predsednice ZDA. Vendar pa morajo republikanci pokazati, da njihove obtožbe, v katere so privrženci republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa povsem verjeli, niso bile le politične in zadeva ne bo šla stran vsaj še nekaj časa.

Pomilostitev ne pride v poštev

Na televiziji Fox so celo sprožali vprašanja o tem, da bi predsednik ZDA Barack Obama pred upokojitvijo Clintonovo pomilostil, kar seveda nima nobenega smisla, saj ni bila obtožena ničesar, kaj šele, da bi bila za kaj obsojena, da bi pomilostitev prišla v poštev.

Giuliani je na televiziji Fox tudi namignil, da ne bi imel nobenih težav sprejeti položaj pravosodnega ministra ZDA, če mu ga bo novoizvoljeni predsednik Trump ponudil. Giuliani je pravnik, ki je začel kariero kot tožilec na Manhattnu, kjer je preganjal mafijo, nato pa je bil dvakrat izvoljen za župana New Yorka.