19-letni Sirec

Potrjeno: Islamska država v Berlinu načrtovala teroristični napad

J.P.
10. 11. 2016, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

19-letni Sirec, marca aretiran zaradi suma, da je član Islamske države, je načrtoval teroristične napade v bližini največjih turističnih atrakcij nemške prestolnice.

Reuters
Brandeburška vrata v Berlinu

Kot je zapisano v poročilu, ki ga je objavilo nemško sodstvo, si je 19-letni Sirec kot potencialne tarče za teroristični napad ogledoval trg Alexanderplatz, Brandenburška vrata in območje v neposredni bližini Reichstaga – stavbe nemškega parlamenta, poročajo nemški mediji.

19-letnika so zaradi suma, da je povezan s teroristično skupino Islamska država, aretirali marca letos, obsodili pa oktobra.

Izdajal se je za prosilca za azil

Sirec Shaas al M. si je te lokacije za Islamsko državo ogledoval februarja, nato pa jih posredoval svojemu stiku v Siriji. Najbolj so ga menda zanimale številke, koliko turistov se na posamičnem kraju zadržuje.

Preiskovalci so nadalje ugotovili, da je bil 19-letnik pripravljen sam izvesti teroristični napad, Islamski državi pa naj bi se pridružil v svoji domači vasici v Siriji. Tam je uspešno prestal usposabljanje, tam stražaril za skrajneže, nato pa kot prosilec za azil leta 2015 odpotoval v Nemčijo.