Pomilostitev

Se bo Trump zaradi Obame obrisal pod nosom?

J.P.
10. 11. 2016, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včeraj je Josh Earnest, predstavnik za stike z javnostjo Bele hiše zbranim pojasnil, da Bela hiša pomilostitev pač ne napoveduje.

Reuters
Obama bi jo lahko pomilostil, tudi če tega morda ne bi želela.

»Predsednik je pomilostil številne Američane, ki so se znašli za rešetkami zveznih zaporov. Nikoli nismo vnaprej govorili, da bo to storil,« je povedal Josh Earnest in dodal, da zato ne bodo govorili, kako namerava Barack Obama ravnati, dokler je še na položaju.

Hillary Clinton je bila več kot leto dni predmet preiskave FBI, potem ko je v času, ko je bila državna sekretarka, pri ravnanju z elektronsko pošto uporabljala zasebni strežnik.

Obama bi jo lahko pomilostil, tudi če tega morda ne bi želela. Bi pa lahko bilo težko pomilostitev formulirati na način, da bi pokrivala vse vidike njenih kršitev; vprašanje pa je tudi, kaj bi takšno zaključno dejanje naredilo za njegov ugled.

Novi ameriški predsednik Donald Trump se je v času kampanje zaobljubil, da do določil posebnega tožilca, ki se bo znova lotil preiskave. Clintonovi je med debato celo zabrusil, da bi bila za rešetkami, če bi bil predsednik.

Iz Trumpovega tabora so sicer sporočili, da o tej temi še niso govorili. Upoštevaje spravni ton njegovega govora po zmagi je mogoče pričakovati, da bo Trump snedel svoje besede.

Ford in Clinton

Leta 1974 je predsednik Gerald Ford pomilostil svojega predhodnika Richarda Nixona, češ da bi dolgotrajno sojenje za zločine, ki jih je v času svojega mandata morda zagrešil zoper svojo državo, to le še bolj razdelilo.

Bill Clinton je na zadnji dan svojega predsednikovanja pomilostil ubežnika Marca Richa – njegova bivša žena je namreč v Clintonovo fundacijo prispevala zajetno vsoto denarja.