V UKC Ljubljana

Zdravniki dobili podporo za zaostritev stavke

J.P./STA
10. 11. 2016, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Fides je na današnjem zboru zdravnikov v UKC Ljubljana dobil soglasno podporo za zaostritev stavke, ki se je sicer začela v torek, je v izjavi novinarjem povedal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Če bo glavni stavkovni odbor Fidesa v petek sprejel odločitev o zaostritvi zdravniške stavke, se bo ta po njegovih besedah začela v ponedeljek.

Bobo
V petek bo Fides odločal o morebitnem zaostrovanju stavke.

Pobude za zaostritev prihajajo skoraj od povsod, čeprav so mislili, da bodo z mehko obliko stavke lahko vztrajali vsaj še dva tedna, je povedal Kuštrin in dodal, da ima občutek, da bo glavni stavkovni odbor odločitev za zaostritev stavke sprejel brez težav. Izpostavil je še, da je glas Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana kot največje zdravstvene institucije za Fides zelo pomemben.

Le storitve, ki so opredeljene z zakonom

V primeru zaostritve stavke bodo s prihodnjim tednom v zdravstvenih ustanovah opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Razlogi za stavko

Zdravniki imajo dve stavkovni zahtevi, in sicer sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter spremembo plačnega sistema v javnem sektorju, po katerem bi med drugim tudi lahko presegli 57. plačni razred, česar sedaj ne morejo. Njihove zahteve se očitno nanašajo tudi na izboljšanje osnovne plače.

Na zboru zdravniku, ki je bil sicer zaprt za medije, je sindikat zdravnikom UKC Ljubljana pojasnili razloge, zakaj se je stavka začela. Predstavniki Fides so po Kuštrinovih navedbah še pojasnili, da "večina členov tako imenovanega sporazuma ni bila usklajena".

Zdravniki so predstavnike sindikata seznanili z nekaterimi težavami in pritiski, ki so jih deležni od nekaterih predstojnikov. Predsednik sindikata je take pritiske označil za nedopustne. "Predstojniki so ljudje, ki stojijo v prvih vrstah ne samo takrat, ko se ploska, ampak tudi takrat, ko se je treba postaviti za mlade zdravnike in njihove pravice," je opozoril. Zdravniki, ki občutijo pritiske, kot je poudaril, imajo sicer vso pravno in siceršnjo zaščito Fidesa ter zdravniške zbornice.

Milenko Stankovič z UKC Ljubljana je v izjavi novinarjem povedal, da je na nekaterih oddelkih že sedaj težko organizirati in voditi delo v 40-urnem delovniku, na katerega so se sicer omejili zdravniki med stavko. Delo je najbolj oteženo na kadrovsko najbolj podhranjenih oddelkih. Kot je pojasnil Milenkovič, kadra primanjkuje zaradi zakonodaje, ki ni dovoljevala zaposlovanja, ko so se starejši zdravniki upokojevali, in zaradi odhodov mladih zdravnikov v tujino.

Naval na urgenco

Na UKC Ljubljana zaradi zdravniške stavke odpadajo nenujni operacijski posegi, to je dnevno med 40 do 50 operacij, in nenujni ambulantni pregledi. Glede na pretekle izkušnje je po Stankovičevih besedah pričakovati tudi naval na urgenco, vendar tega zaenkrat še ni, večje težave pa pričakujejo ob koncu tedna. Ljubljanska urgenca je po Stankovičevih besedah že tako najbolj obremenjena v državi.

Po Kuštrinovih besedah je Fides v sredo zvečer dobil sporočilo, da bi pogajanja z vlado nadaljevali danes ob 15. uri. V sindikatu Fides so sicer za nadaljevanje pogajanj, vendar sta Kuštrin in predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina danes ob 12. uri na Ptuju, "kjer so razmere na robu zloma". Vladni strani so predlagali, da bi se pogajanja nadaljevala danes ob 17. uri.