Balkanske nade

Trump Slovencem Piranski zaliv, Srbom Kosovo

J.P.
10. 11. 2016, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če ima Slovenija s Trumpom kot predsednikom ZDA več možnosti, da si pridobi celoten Piranski zaliv, se v Srbiji nadejajo, da jim bo vrnil Kosovo.

Profimedia

»Če bi imel možnost voliti na ameriških volitvah, bi svoj glas oddal za Putina,« je v anketi srbskega Blica dejal nek Beograjčan. V tem besedah je zajeto večinsko mnenje v Srbiji: kandidata za ameriškega predsednika jih nista pretirano zanimala, a če bi izbirali, bi izbrali manjše zlo. Hillary Clinton in njenemu soprogu Billu niso odpustili bombardiranja iz leta 1999, sankcije in brezpogojno podporo neodvisnosti Kosova.

Profimedia
Hillary Clinton in njenemu soprogu Billu niso odpustili bombardiranja iz leta 1999.

Opazil je tudi premier

Zadovoljstvo nad dejstvom, da je na predsedniških volitvah slavil Donald Trump, je opazil tudi srbski premier Aleksandar Vučić – ne le med državljani, ampak tudi med člani svoje stranke. Razlogov za to je po njegovem mnenju več. Prvi razlog je prepričanje, da bo novi ameriški voditelj sprostil pritisk; drugi je za Vučića zaskrbljujoče dejstvo, da srbski državljani radi odgovornost za neuspeh prelagajo na druge; in tretji: zadovoljstvo spričo dejstva, da je politična kariera nekoga, ki jim ni ugajal, prišla h koncu.

Vrnil bo Kosovo

»Vesel sem, da je zmagal Trump – on ima rad Srbe. Slišal sem, da nam bo vrnil Kosovo, če zmaga. Clintonove ne maram zaradi njenega moža, ki ga je podpirala, ko nam ga je odvzel,« je dejal eden od anketirancev. O nečem podobnem smo poročali včeraj: hrvaški politični komentator Žarko Puhovski je po zmagi Trumpa ocenil, da ima Slovenija več možnosti za zmago v sporu s Hrvaško zaradi Piranskega zaliva.

Analitik Đorđe Vukadinović opozarja, da so Srbi z navdušenjem pospremili tako zmago Georga Busha ml. kot tudi zmago Baracka Obame, a se ni nič spremenilo. 

Amerika, ki ne sovraži Srbije

Trumpove zmage so se danes dotaknili tudi v srbski skupščini, ki po eni strani od Trumpa ne pričakuje veliko, po drugi v njej vidi znanilca sprememb v odnosu med Združenimi državami Amerike in Rusijo, torej tudi Srbijo. »Upamo, da bo Trumpova zmaga spremenila odnos med ZDA in Rusijo; mislim pa, da bo težje za evropske države. Trump bo gotovo dobro zatresel Evropsko unijo,« je dejal Mirko Šarović. Trumpova zmaga je za Boška Obradovića očiten znak, da obstaja »Amerika, ki ne sovraži Srbov«. »Dobro vemo, da obstaja še ena Amerika, ki ne sovraži Srbije, ki ne sovraži Srbov. Upam, da je to Amerika, ki je zmagala na volitvah,« je dejal.

Sprememb ni bilo

Analitik Đorđe Vukadinović pa opozarja, da so Srbi z navdušenjem pospremili tako zmago Georga Busha ml. kot tudi zmago Baracka Obame, a se ni nič spremenilo. »Kot se je izkazalo, razlogov za navdušenje ni bilo. Videli bomo, če se nam bo sreča nasmehnila v tretje,« je povedal za Blic in dodal, da če že bo prišlo do sprememb, bodo te zgolj posredne – drugačen odnos do Rusije bi lahko pomenil spremembe v politiki do Srbije in Balkana.

Profesor na zagrebški Fakulteti za politične vede Dejan Jović pa meni, da je le malo verjetno, da bi ameriški predsednik deloval v interesu Rusije. Tudi, če je ta predsednik Donald Trump.