Nova služba

Iskali vzgojitelja in čistilko v eni osebi

Gabrijel Toplak
10. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V opisu delovnega mesta je zapisano delo z otroki in čiščenje prostorov, kar se ravnateljici Jelki Weldt ne zdi nič spornega.

zajem zaslonske slike
Oglas za prosto delovno mesto je bil objavljen na portalu Zavoda RS za zaposlovanje.

STA
Jelka Weldt, ravnateljica Osnovne šole Rudolfa Maistra Šentilj

Med iskalci zaposlitve na področju izobraževanja na Štajerskem te dni vzbuja začudenje oglas na portalu Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. V Osnovni šoli Rudolfa Maistra v Šentilju iščejo osebo, ki bo delala z otroki v vrtcu in obenem čistila prostore. Za kombinirano delovno mesto pedagog (30 odstotkov delovnega časa) in čistilec (20 odstotkov delovnega časa) je zahtevana visokošolska izobrazba. Kandidata (moškega ali žensko) bi zaposlili za skrajšani delovni čas za deset mesecev.

Človeški nagib

Ravnateljica Jelka Weldt pravi: »Priznam, gre za nekoliko nenavadno kombinacijo delovnih mest, vendar nam po posvetovanju z zaposlitvenim zavodom ni preostalo drugega. Osrednji namen je bil ta, da omogočim nekomu delovno mesto, s katerim mu 'odprem' vrata, da lahko v tem času svoje izkušnje, denimo, dopolni s strokovnim izpitom. Šlo je povsem za človeški nagib.« Izbranemu kandidatu bi pripadali tudi malica in stroški prevoza na delo. Imel bi okoli 712 evrov mesečne plače.

Razpis umaknili

Uporabnica Facebooka: »Vem, da kakšna z diplomo, magisterijem 'silom prilike' dela kot čistilka. Ampak za čistilca visoka šola – no, to je novo.«

Sogovornica se je posvetovala s pravno službo zavoda za zaposlovanje, kjer so se čudili, čemu takšen cirkus okoli tega, saj ne gre za nič nezakonitega. »Del razpisa, kjer iščemo čistilca, pomeni, da bi oseba razkuževala igrače in didaktične pripomočke, zračila prostore, urejala gredice in rože. Skupaj 1,6 delovne ure na dan. Ne bi delala ničesar drugega, kot delajo pomočnice vzgojiteljice, ki imajo visokošolsko izobrazbo in pogledajo tudi, ali je toaletni papir na stranišču ali očistijo pokakane otroke,« je dejala Weldtova. Razpis so že umaknili, napako že priznali in o tem obvestili prijavljene kandidate. »Šola bo ponovno podala objavo, in sicer za dve ločeni delovni mesti v vrtcu – pedagoga ter čistilca,« je sklenila Weldtova. Pravi še, da ni želela nikogar žaliti ali omalovaževati, saj je zanjo vsako delo častno.