Stavka zdravnikov

V UKC Ljubljana 30 odstotkov manj operacij

M.K./STA
10. 11. 2016, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je zaradi zdravniške stavke operacijska dejavnost zmanjšana za 30 odstotkov.

Bobo
Tudi ta teden so anesteziologi delali tudi preko 40-urne tedenske omejitve, da so lahko varno oskrbeli vsa nujna stanja.

V naslednjem tednu pa predvidevajo, da bo odpadlo kar polovico operacij, so sporočili iz UKC Ljubljana.
Zaradi zaprtja desetih operacijskih dvoran so v povprečju na 70 odstotkih rednega obratovanja operacijskih dvoran: na ortopedski kliniki jih opravijo 75 odstotkov, na očesni kliniki in ORL po 67 odstotkov, na ginekološki kliniki pa 60 odstotkov.

Pri tem posebej izpostavljajo kirurško kliniko, kjer z 80 odstotki operacij še komaj zagotavljajo operativno obravnavo zakonsko predpisanih obveznih zdravstvenih obravnav. Delež pacientov, ki jih po zakonu morajo obravnavati, namreč na tej kliniki znaša 81 odstotkov, so navedli v UKC Ljubljana.

Pri tem so še pojasnili, da so ta teden anesteziologi delali tudi preko 40-urne tedenske omejitve, da so lahko varno oskrbeli vsa nujna stanja. Če bodo v naslednjem tednu upoštevali tedensko omejitev ur, pa tega ne bodo mogli več zagotoviti.

V novomeški bolnišnici zaradi zdravniške stavke največje težave v kirurških strokah

Stavka zdravnikov, ki so svoje delo omejili zgolj na 40 ur tedensko, se že pozna tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto. Kot so sporočili, so se največje težave zaradi pomanjkanja anestezistov pokazale v kirurških strokah, kjer dnevno odpade deset operacij bolnikov, ki naj bi bili operirani v splošni anesteziji.

Prav tako se težave pojavljajo na radiološkem oddelku, kjer bodo od ponedeljka lahko opravljali le nujne preiskave. Na področju internističnih strok pa do večjega odpovedovanja pregledov in preiskav v tem tednu še ne bo prišlo.

Kot pa so še navedli v sporočilu za javnost, ki sta ga podpisala direktorica Milena Kramar Zupan in strokovni direktor Milivoj Piletič, pričakujejo, da bo v naslednjih dneh odpadlo še več operacij, v začetku naslednjega tedna pa bodo zdravniki opravljali le nujne operacije.

Ob tem so zagotovili, da bodo pred odpovedjo operacije z vsakim čakajočim bolnikom opravili pogovor in po potrebi tudi pregled, da bi izključili možnost resnejšega poslabšanja zdravstvenega stanja.