Kongres

Po razkolu zaradi migrantov Merklovi še krijejo hrbet

T.L./STA
5. 11. 2016, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

CSU na kongresu ni odrekla podpore Merklovi.

Reuters
Angela Merkel

Delegati bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) na kongresu v Münchnu danes prepričljivo niso podprli predloga, naj stranka na prihodnjih parlamentarnih volitvah odreče podporo nemški kanclerki Angeli Merkel. Sicer pa so dvodnevni kongres med drugim zaključili s sprejemom novega strankarskega programa.

Delegati CSU so danes med drugim glasovali o predlogu, da naj na prihodnjih volitvah v primeru, da se bo znova potegovala za kanclerski mandat, Merklovi odrečejo podporo. CSU je sestrska stranka Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke na Bavarskem.

Predlagatelj Thomas Schmitt je kot razlog za svoj predlog izpostavil predvsem migrantsko politiko Merklove, ki je prišlekom lani na široko odprla vrata. Zaradi tega je kanclerko večkrat javno kritiziral tudi prvi mož CSU Horst Seehofer.

Ni še jasno, ali bo šla znova v boj

Merklova doslej še ni povedala, ali se bo na volitvah prihodnje leto potegovala za nov kanclerski mandat.

CSU, ki se opisuje kot "konservativna stranka prihodnosti" s "krščansko-judovskimi koreninami", je na kongresu potrdila tudi nov program na 42 straneh. Program se večinoma osredotoča na teme, povezane z evropsko migrantsko krizo: terja omejevanje migracij, zavrača dvojno državljanstvo, zavzema se za močno državo kot odgovor na teroristične grožnje in postavljanje jasnih meja pri vplivih islama.

Zahteva po postavitvi zgornje meje pri prihodu migrantov bo po besedah podpredsednika CSU Manfreda Webra pogoj stranke za sodelovanje v prihodnjih vladah. "Brez zgornje meje v prihodnjem letu ne bo koalicije s CSU," je poudaril za časnik Passauer Neuen Presse. Prav na Bavarskem sta se poleti odvila dva teroristična napada - za oba je odgovornost prevzela Islamska država (IS), izvedla pa sta jih prosilca za azil.

Gre sicer za sedmi temeljni program v zgodovini stranke, v primerjavi s predhodnikom iz leta 2007, ki je imel 191 strani, pa je ta precej vitkejši. O novem programu je razprava v stranki tekla dve leti.

V volilno leto 2017 se tako stranka podaja z bolj konservativnim značajem, ocenjuje dpa, ki razloge vidi tudi v spopadu s skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD). Po besedah Seehoferja stranka zajema demokratični spekter desno od sredine in je "prava ljudska stranka", ne stranka, ki bi se zavzemala zgolj za interese kakšne ožje skupine. "Smo velika politična družina za vse," je poudaril.