Močne padavine

Oranžno opozorilo: ponoči bo poplavljalo

T.L.
5. 11. 2016, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V večjem delu zahodne, južne in osrednje Slovenije bo v okoli 48 urah predvidoma padlo od 60 do 120, lokalno v hribovitem svetu lahko tudi nad 200 l dežja na kvadratni meter.

Bobo

V jugozahodnem in delu osrednje Slovenije smo se prebudili v deževno jutro. Danes se namreč začne obdobje močnega deževja, ki bo zajelo državo in bo trajalo do ponedeljka zjutraj, pravijo na Agenciji za okolje (Arso).  Predvsem v nedeljo bodo vmes tudi nevihte z močnimi nalivi, bolj verjetne v zahodni in južni Sloveniji. 

V večjem delu zahodne, južne in osrednje Slovenije bo v okoli 48 urah predvidoma padlo od 60 do 120, lokalno v hribovitem svetu lahko tudi nad 200 l dežja na kvadratni meter. V severovzhodnih krajih pričakujejo do okoli 50 mm padavin. Predvsem v višjih legah bo pihal močan jugozahodni veter, ob morju pa okrepljen jugo.

Profimedia
Konec tedna nas vreme ne bo razveseljevalo.

Meja sneženja bo večinoma nad 2000 m nadmorske višine, spuščala se bo šele v noči na ponedeljek, napovedujejo na Arsu. V noči na ponedeljek se bo meja sneženja v severni Sloveniji spustila do nadmorske višine okoli 800 m. V ponedeljek bodo padavine oslabele in ponekod prehodno tudi ponehale, oblaki se bodo trgali. Nekoliko hladneje bo. 

V torek bo oblačno z občasnimi padavinami, medtem ko bo meja sneženja na okoli 500 m nadmorske višine, piše na spletni strani Arsa. 

Arso
Prihajalo bo do razlivanja in poplavljanja rek.

Pozor, nočne poplave!

Danes popoldne bodo reke in hudourniki v večjem delu države pričeli hitro in močno naraščati. V noči na nedeljo in v nedeljo lahko manjši vodotoki večkrat narastejo. Pri tem lahko posamezne reke poplavijo v širšem obsegu, večjem od tistega ob vsakoletnih poplavah. 

Prva razlivanja rek se bodo predvidoma pričela v noči na nedeljo na jugu in zahodu države, zlasti v porečjih Vipave, Reke in Kolpe. V nedeljo lahko poplavijo tudi manjše reke na širšem območju osrednje Slovenije in tudi drugod po državi. V soboto popoldne in v nedeljo lahko ob nevihtah in močnejših nalivih hitro in močno porastejo tudi manjši vodotoki in hudourniki ter pri tem poplavijo. 

V ponedeljek bodo še naraščale reke na severovzhodu in reke v porečjih Ljubljanice in Krke. 

V nedeljo sredi dneva in v ponedeljek bo gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje dele obale.