Vremensko razpotje

Pestro bo: močne padavine, lahko tudi sneg do nižin

T.L.
3. 11. 2016, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Konec tedna se nam obetajo obilne padavine. Scenarijev je več, možna sta tudi sneg in poplave.

STA

Konec tega tedna se lahko tudi v naših krajih pripravimo na sneg. Naslednje dni bodo zaznamovale padavine, ali bodo prinesle tudi večjo pošiljko snega, pa trenutno še ni mogoče z gotovostjo potrditi. Možna sta namreč dva vremenska scenarija, ali bo Slovenijo z nedelje na ponedeljek tudi pobelil sneg, pa bo znano šele v prihodnjih dneh.   

In kaj lahko o pestrem vremenskem dogajanju še pove Bernard Strajnar, dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso)? Od sobote do ponedeljka zjutraj lahko pričakujemo veliko padavin, padal bo predvsem dež, medtem ko je od nedelje popoldne možno tudi sneženje.

Meja sneženja se bo spustila

"Možnost snega bo od nedelje popoldne naprej, od koncu prvih obilnih padavin se bo ohladilo, snežna meja pa spuščala. Zagotovo bo snežilo v alpskih dolinah, v višjih predelih Gorenjske in Koroške, drugod po nižinah pa predvidoma ne. Meja sneženja bo med 700 in 900 metri nadmorske višine".

Nedelja še pod vprašajem

Kaj se bo dogajalo od nedeljo popoldne, je še vprašljivo. V vsakem primeru bodo padavine intenzivne in po enem od dveh scenarijev je možen tudi sneg.

Od sobote do ponedeljka zjutraj lahko računamo na večjo količino padavin, med katerimi bo prevladoval dež, od nedelje popoldne pa je možno tudi sneženje.

Kratko pojasnilo: zahodni in srednji del Evrope bo namreč preplavil hladnejši zrak in Slovenija se bo znašla na meji med obema. Medtem ko današnji izračuni kažejo, da bo Slovenija ostala v predelu s toplejšim zrakom (kar pomeni več običajnih padavin), pa je včerajšnji večerni izračun pokazal, da bi severno polovico države tudi zasnežilo. Včerajšnji izračun je pokazal, da bi v Ljubljani lahko zapadlo do 10 centimetrov snega, ker pa se razmere spreminjajo, pa snega za Ljubljano v današnjih izračunih ni bilo več. 

"Smo še na razpotju in dokončnega razpleta ne bomo vedeli do sobote. Računati moramo na možnost snega, ni pa nujna. Napovemo lahko le, da se bo meja sneženja spuščala, do kod pa bo segala, še ne moremo točno napovedati," pojasni meteorolog.  

Hladen začetek tedna, znova možen tudi sneg

V začetku prihodnjega tedna - med ponedeljkom in sredo - se bo nadaljevalo nestanovitno vreme z občasnimi padavinami in nizkimi temperaturami. V primeru močnejših padavin bo lahko občasno snežilo tudi do nižin. Možnost sneženja do nižin se tako po Strajnarjevih besedah kaže v sredo. Vendar pa večjih količin snega pa ni pričakovati, sneg se tudi ne bo obdržal. Od sredine tedna bo vreme bolj stabilno, vendar hladno: temperature zjutraj bodo pod 0 stopinj Celzija, čez dan bodo ponekod segle tudi do 5 stopinj Celzija.

Zaradi obilnih padavin možne poplave

V primeru običajnih padavin v nedeljo bo velika verjetnost poplav predvsem na zahodu države, kjer bo večje tveganje za Sočo Vipava in druge reke na tem območju.