Plačna neenakost v Evropi

Danes bi lahko nehal delati, pa bi do konca leta zaslužil toliko kot ženska

J.P.
3. 11. 2016, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Današnji dan je dan, ko Evropejke v simboličnem smislu zaradi plačne neenakosti prenehajo prejemati plačilo.

Profimedia
Ženske v Evropi v povprečju zaslužijo 16,7 % manj kot moški. Kar pomeni, da 16 % časa delajo brez plačila.

Danes je evropski dan enakega plačila. Ob tej priložnosti so prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ter komisarki Marianne Thyssen in Vera Jourová dejali: "Če povprečen moški danes preneha z delom, bo v letošnjem letu še vedno prejel enako plačilo kot ženska, ki bo delala do 31. decembra. To je nepravično, nevzdržno in nesprejemljivo. Evropski delodajalci morajo prenehati obravnavati ženske, kot da so vredne dve plači manj kot moški."

Ženske v Evropi v povprečju zaslužijo 16,7 odstotka manj kot moški. Kar pomeni, da 16 odstotkov časa delajo brez plačila.

Povprečna razlika v plači žensk in moških glede na podatke za leto 2014 znaša 7 odstotkov.

Stanje v Sloveniji

Povprečna razlika v plači žensk in moških glede na podatke za leto 2014 znaša 7 odstotkov (leta 2013 3,2 odstotka). Gre za razliko v povprečni bruto urni postavki žensk in moških v gospodarstvu. »Skupna razlika v dohodkih, ki pa je razlika med povprečnimi letnimi dohodki žensk in moških in upošteva tri oblike prikrajšanosti, s katerimi se soočajo ženske (nižji dohodek na uro, manj ur dela v plačanih službah in nižje stopnje zaposlenosti na primer ob prekinitvi poklicne poti zaradi skrbi za otroke ali sorodnike), pa v Sloveniji znaša 19,7 odstotka. Povprečna skupna razlika v dohodkih v EU znaša 39,8 odstotka,« sporoča predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.