Prag je bil presežen

Jutrišnji dan bo zgodovinski. Če le že ni prepozno

J.P.
3. 11. 2016, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Z jutrišnjim dnem stopa v veljavo Pariški sporazum, dogovor o ukrepih proti podnebnim spremembam.

Profimedia
Zaveze Pariškega sporazuma predstavljajo velik doprinos k uresničevanju vseh vidikov trajnostnega razvoja, so prepričani na ministrstvu za zunanje zadeve.

Ministrstvo za zunanje zadeve pozdravlja vstop sporazuma v veljavo ter se veseli njegove skorajšnje ratifikacije tudi s strani Slovenije, so zapisali na svoji spletni strani.

Veljati začne jutri

Pariški podnebni sporazum je bil sprejet 12. decembra 2015 na zasedanju pogodbenic Okvirne konvencije OZN o spremembi podnebja v Parizu. Za pričetek veljavnosti je opredelil ratifikacijo s strani vsaj 55 držav pogodbenic, ki skupaj predstavljajo več kot 55 odstotkov vseh globalnih emisij toplogrednih plinov.

Pariški sporazum za razliko od Kjotskega protokola spodbuja vse države pogodbenice k zniževanju emisij, k omejitvi globalnega povečanja temperature pod 2 stopinji Celzija ter k aktivnemu prizadevanju za omejitev pod 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo. 

Ko sta v začetku septembra na sporazum pristali tudi ZDA in Kitajska, so njunemu zgledu sledile tudi druge države, saj je bil oktobra s pridružitvijo Evropske unije presežen zastavljeni prag. S tem bo na jutrišnji dan sporazum tudi uradno stopil v veljavo.

Z letom 2020

Pariški sporazum za razliko od Kjotskega protokola spodbuja vse države pogodbenice k zniževanju emisij, k omejitvi globalnega povečanja temperature pod 2 stopinji Celzija ter k aktivnemu prizadevanju za omejitev pod 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo. Sporazum se bo začel izvajati z letom 2020. »Njegove zaveze vključujejo znatno povišanje podnebnega financiranja; pomembni prednostni nalogi pa sta tudi okrepljeno mednarodno sodelovanje na področju podnebju prijaznih tehnologij ter grajenje kapacitet v državah v razvoju za naslavljanje vzrokov in posledic podnebnih sprememb,« je zapisano na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve.