Zaskrbljujoče

Vse več napadov na nastanitvene objekte za migrante

T.L./STA
5. 11. 2016, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med januarjem in oktobrom je bilo v Nemčiji zabeleženih 832 takšnih dejanj.

Reuters

Število napadov na nastanitvene objekte za prosilce za azil v Nemčiji je bilo v prvih desetih mesecih letošnjega leta skoraj za tretjino višje kot v enakem obdobju lani. Med januarjem in oktobrom je bilo zabeleženih 832 takšnih dejanj, je po poizvedovanju časnika Neuen Osnabrücker Zeitung sporočil nemški zvezni kriminalistični urad (BKA).

V prvih desetih mesecih lani je bilo zabeleženih 637 kriminalnih dejanj, uprtih proti nastanitvenim kapacitetam za migrante.

Kljub zaskrbljujočim številkam pa se ob tem kaže trend upadanja, saj se je število napadov od začetka leta zmanjšalo. Če se bo tak trend nadaljeval, bo ob koncu leta zabeleženih napadov vendarle manj kot lanskih 1031.

Za napadi desničarski ekstremisti

Veliko večino napadov na nastanitvene objekte za migrante so sicer zagrešili desničarski ekstremisti (772), v večini primerov je šlo ob tem za poškodovanje imovine (330).

V 188 primerih so storilci razdeljevali rasistični ali desničarski propagandni material, 144 pa je bilo primerov nasilja. Zabeleženih je bilo tudi 63 primerov požigov, v 12 primerih je bila kršena zakonodaja o eksplozivih.

V Nemčijo je lani, potem ko je kanclerka Angela Merkel odprla meje, prišlo 890.000 migrantov. Ti so pogosto tarča nasilja, še posebej s strani desničarjev.