Volitve

Kdo bo vodil Islandijo?

D. B./STA
30. 10. 2016, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Islandiji je vladajoča koalicija Neodvisne stranke in Stranka napredka utrpela poraz in izgubila večino v parlamentu. A po drugi strani tudi koalicija pod vodstvom Piratske stranke ni dobila potrebnih 32 poslanskih sedežev. Kdo bo v prihodnje vodil državo na severu Atlantika, tako še ni jasno.

Reuters

Največ poslancev, 21, bo imela Neodvisna stranka, manjša od sedaj vladajočih strank, zato bo njen vodja, sedanji finančni minister Bjarni Benediktsson, dobil priložnost za oblikovanje vladajoče koalicije.

Sedaj največja vladajoča desnosredinska Stranka napredka je osvojila osem parlamentarnih sedežev. Premier Sigurdur Ingi Johannsson je zaradi slabega rezultata svoje stranke danes že napovedal odstop.

Javnomnenjske raziskave so spričo afere panamski dokumenti, ki je letos odnesla premierja Sigmundurja Davida Gunnlaugssona, napovedovale zmago Piratski stranki. A glede na začasne izide so pirati skupaj z opozicijskimi z Levo-zelenim gibanjem, Socialdemokrati ter sredinsko Svetlo prihodnostjo osvojili 28 sedežev v 63-članskem parlamentu.

Pred štirimi leti ustanovljena Piratska stranka bo poslej imela devet poslancev in bo tretja največja stranka v parlamentu. Zeleno gibanje bo imelo deset sedežev, Svetla prihodnost pet, Socialdemokrati pa štiri.

"Zelo smo zadovoljni," je dejala soustanoviteljica Piratske stranke Birgitta Jonsdottir, sicer tudi aktivistka, pesnica in podpornica WikiLeaksa, ki je svojo stranko primerjala z Robinom Hoodom.

Bo odločilna sredinska stranka?

Kdo bo v prihodnje vladal v Islandiji, za zdaj ni jasno. Po poročanju AFP bi lahko jeziček na tehtnici predstavljala sredinska Stranka preporoda, ki je osvojila sedem sedežev. To stranko so letos ustanovili nezadovoljni člani Neodvisna stranka, zato ni verjetno, da bi bili ti dve stranki v prihodnje skupaj v vladajoči koaliciji.

Sobotnih volitev se je udeležilo 79,2 odstotka od skupno 246,500 islandskih volivcev. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa gre za rekordno nizko udeležbo. Na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2013 je bila volilna udeležba 81,4-odstotna.

Volitve so bile sprva predvidene za april prihodnje leto, a so jih zaradi množičnih protivladnih protestov spričo afere Panamski dokumenti sklicali predčasno.