VOJNA

Dogovor o Siriji ostaja na mrtvi točki

K.A./STA
16. 10. 2016, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sobotni pogovori o Siriji, na katerih so sodelovale ZDA, Rusija in več držav regije, so se končali brez preboja.

Vir: STA
Vojni še ni videti konca.

Pogovori niso prinesli konkretnega dogovora o prekinitvi ognja, je po peturnem srečanju v švicarski Lozani iz krogov pri delegacijah izvedela nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški državni sekretar John Kerry se bo danes v Londonu o razmerah v Siriji pogovarjal z zunanjimi ministri nekaterih evropskih držav. Gostitelj londonskega srečanja je vodja britanske diplomacije Boris Johnson. Na srečanju pričakujejo tudi francoskega zunanjega ministra Jean-Marca Ayraulta ter predstavnike Italije in Nemčije.

Kot so pred srečanjem napovedali v Londonu, bodo današnji pogovori osredinjeni na zajezitev nasilja v Siriji, kjer že več kot pet let divja državljanska vojna, in humanitarno pomoč. Predvideno je, da bosta Kerry in Johnson po srečanju v Londonu okoli 18.45 podala izjavo za javnost.

Udeleženci sobotnega srečanja v Švici, na katerem so se poleg predstavnikov ZDA in Rusije zbrali še vodilni diplomati iz Turčije, Savdske Arabije, Iraka, Katarja, Jordanije, Egipta in Irana, so se zavzeli, da bi se moral politični proces za končanje sirske vojne začeti kakor hitro bo mogoče, je po poročanju ruskih medijev razkril ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

"Obstajajo ideje, o katerih smo danes govorili in so jih predstavile države, ki imajo dejansko vpliv na razmere," je še dejal Lavrov. Tudi ameriški državni sekretar John Kerry je novinarjem potrdil, da so na srečanju govorili o "novih idejah" za premirje.