Zaposlitev

Aktivirajte se pri iskanju zaposlitve!

Žana Andlovic
16. 10. 2016, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po kupu poslanih prijav na razpisana delovna mesta še niste prejeli odgovorov, kaj šele razgovorov s strani delodajalca.

Foto: Nikola Miljković
Žana Andlovic

Po kupu poslanih prijav na razpisana delovna mesta še niste prejeli odgovorov, kaj šele razgovorov s strani delodajalca. Počasi se že sprašujete kaj še lahko storite in v vsakodnevnem boju z mlini na veter vam počasi že pojenjajo moči in energija do iskanja zaposlitve. Se sliši znano? Torej kaj narediti sedaj, oziroma kako se izkopati iz te negativne spirale zavrnitev, ki vas vleče proti dnu?

Enotnega recepta seveda ni, veljajo pa splošne smernice, ki vam lahko pomagajo obvladati situacijo in obrniti spiralo v pozitivno smer.

1.) Ko ste na tleh: V prvi vrsti se zavedajte in sprejmite dejstvo, da smo vsi samo ljudje. To pomeni da znamo s pravo motivacijo delati prave čudeže, po drugi strani pa ko le-ta upade se tudi naveličamo in sčasoma postanemo manj aktivni. Z vami torej ni nič narobe, to je v človeški naravi in tudi motivacija niha, oziroma prihaja v ciklih. To je naravni mehanizem ki nas ščiti pred izgorelostjo. Če ste ta trenutek na tleh, torej ni nič hudega, saj ko smo se učili hoditi smo tudi dostikrat padli in potem spet vstali. Samo zavedajte se tega dejstva in sprejmite naravni proces. V kotičku misli pa ohranite tudi zavedanje da s fizično aktivnostjo lahko izboljšate tudi svoje psihično stanje in se z njo postavite na noge, nato pa gradite od tukaj dalje. Preberite naprej kako…

2.) Dvig motivacije: Iskanje zaposlitve je del vas, vpliva na vašo samopodobo in lastno identiteto, ni pa to vse kar vas kot celoto sestavlja in bogati. Najdite hobije, stvari ki jih radi počnete in ki vam dvigajo samozavest, torej aktivnosti ob katerih se dobro počutite. Iskanje zaposlitve je ena izmed preizkušenj v življenju in prav je da na to gledamo kot na proces, saj se skozi to tudi veliko naučimo o sebi, svojih vrednotah, mejah in tudi novih zanimanjih ki nas nemalokrat lahko celo odpeljejo na novo poslovno pot. Zato je pomembno da ostajate odprti za nova spoznanja in priložnosti ki se vam sproti ponudijo.

3.) Učenje. Življenje je večno učenje in če kje, to še posebej velja pri iskanju zaposlitev. Lotite se novih pristopov kontaktiranja delodajalca, izpilite življenjepis, preglejte lokalne organizacije v okolju, vključujte se v razne dogodke, obiskujte konference, brezplačne seminarje, berite in se naročite na novice zaposlitvenih portalov. Priložnosti je res veliko in prav tako informacij, zato se informirajte. Nato pa preučite vaš dosedanji način iskanja zaposlitve in poskušajte najti načine kako ga izboljšati.

4.) Pridobivajte nova znanja. Poleg tovrstnega učenja, si vzemite tudi čas za dodatno izobraževanje. Vključite se v spletne tečaje in razna brezplačna izobraževanja in poskrbite, da bo vaš življenjepis pokal od novih znanj. Pri tem vam lahko pomaga tudi spletno učenje na portalu MOOC (Massive open online courses). Preglejte tudi ostale izobraževalne portale: Coursera, EdX, Udemy, Udacity…Vas zanimajo jeziki? Pokukajte na spletni portal Duolingo. Na nekaterih portalih lahko opravljate spletne tečaje, priznanih tujih izobraževalnih ustanov pod določenimi pogoji tudi brezplačno.

Možnosti in priložnosti je veliko, le najti jih je potrebno. Če vam spletno učenje ne leži pa pokukajte morda v bližnjo Mestno knjižnico za brezplačnimi tečaji, ali pa se oglasite v Kariernem središču. Pri tem pa si je vredno zapomniti da če stvari počnemo vedno na en in isti način tudi ne moremo pričakovati drugačnega izida. Zato vložite znanje vase in verjemite da se vam bo investicija povrnila. Naj pomanjkanje denarja ne bo izgovor, saj je na voljo kopica brezplačnih izobraževanj, le vedeti je treba zanje.

5.) Aktivirajte se. Ne ostanite le pasivni opazovalec! To pomeni da ne samo da berete nasvete kje in kako iskati, ampak da naredite tudi korake v smeri da najdete priložnosti za vzpostavitev stika z delodajalcem. Naredite si svoj seznam delodajalcev pri katerih se bi želeli zaposliti in jih kontaktirajte. Pošljite ciljno usmerjene ponudbe in če narava dela delodajalca to dopušča (npr. delo v prodaji), delodajalca tudi osebno obiščite, sicer pa ga po poslani ponudbi vsaj kontaktirajte na drug način.

Pomembno je tudi jasno izraziti svoji širši okolici kakšno zaposlitev iščete. Začnite torej kar pri svoji socialni mreži, ne prezrite pa tudi zaposlitvenih klubov (Nefiks), mladinskih organizacij (Zavod Y, Mladi plus, Junaki zaposlovanja), zaposlitvenih portalov (talentiran.si, mladi podjetnik, ustvarjalnik) in ostalih lokalnih institucij (Javni Zavod Cene Štupar, Mestne knjižnice), ki vam lahko koristijo pri zbiranju informacij in morebitnih brezplačnih izobraževanjih, ter spoznavanju novih ljudi. Družite se in se ne prepustite osami, samo zaradi tega ker nimate zaposlitve.

6.) Uporabite družbena omrežja in se povezujte. Svojim znancem odkrito povejte da iščete zaposlitev. Morda kdo pozna koga, ki bo zaposloval, ali pa ve da se bo določeno delovno mesto izpraznilo. Izkoristite tudi družbena omrežja. Zadnjič mi je stranka povedala da je v objavi na Facebooku opisala kakšno zaposlitev išče in še isti dan se ji je oglasila prijateljica in jo informirala o tem da bodo pri njih v kratkem iskali ravno takšen kader za nadomeščanje.

Poleg teh pristopov Facebook uporabite tudi za združevanje v skupine ki zbirajo informacije o objavah delovnih mest, saj so dandanes te informacije zelo razpršene in je potrebno znati priti do njih. Imate LinkedIn? V tujini ni nič nenavadnega da preko Linkedlna kontaktirate zaposlene v podjetju, kjer se želite zaposliti. Seveda ob tem pazite da niste preveč vsiljivi in da že pri povabilu navedete zakaj se želite pomrežiti z določeno osebo.

S takšnim stikom, ki ga sami na novo ustvarite ali pa se z osebo povežete preko znanstev v krogih lahko iz prve roke izveste veliko o tem kaj šteje pri določenem delodajalcu in kaj so njihove vrednote. Ste v zadnjem času bili na kakšnem dogodku, ki omogoča mreženje z delodajalci? Ste obiskali nedavni karierni sejem Mojedelo? Možnosti je veliko, vse kar potrebujete za aktivacijo pa sta le čas in motivacija in seveda izogibanje izgovorom.

7.) Premik proti cilju – načrtno se usmerjajte proti želenemu. Imejte vizijo želenega delovnega mesta, ciljno navezujte stike in pošiljate prijave/ponudbe delodajalcem. Zdaj jim boste bolj zanimivi, saj ste izpilili neformalna znanja, pridobili priporočila, morda pa celo objavili kakšen članek, začeli pisati blog ali pa si utrdili in razširili svojo socialno mrežo ali se udeležili kakšnega strokovnega seminarja/konference ipd. Zelo pomembno je da veste kaj želite in se počasi premikate proti želenemu, rezultata pa vseeno ne pričakujte čez noč.