Terorizem

Prijeli Sirca, ki naj bi načrtoval bombni napad

G.G./STA
10. 10. 2016, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nemška policija je v Leipzigu na vzhodu države aretirala 22-letnega Sirca Džaberja Albakra. Sirca so iskali, potem ko so po sobotni raciji v njegovem stanovanju v Chemnitzu nedaleč od Leipziga našli eksploziv.

polizei.sachsen.de
Albakra so prijeli.

Policija je zavrnila komentarje ugibanj, da naj bi bil Albakr povezan s teroristično skupino Islamska država (IS) ali da naj bi načrtoval napad na eno od nemških letališč. Nekateri nemški mediji so sicer poročali, da naj bi se Albakr uril pri IS. Na to naj bi kazal način izdelave eksploziva, ki so ga našli v njegovem stanovanju. Šlo naj bi za aceton peroksid.

22-letnik je bil na begu od sobote, ko je policija v Chemnitzu izvedla protiteroristično akcijo. V tej akciji so prijeli tri Sirce, Albakr, ki naj bi v Nemčijo prispel kot begunec, pa se jim je izmuznil. V njegovem stanovanju pa so našli več sto gramov eksploziva. Dva od aretiranih so sicer v nedeljo izpustili, eden pa je zaradi sumov vpletenosti ostal v priporu.

Nemčija je v stanju visoke pripravljenosti že od julija, ko sta se v državi v tednu dni zgodila dva teroristična napada. Za oba je odgovornost prevzela IS, izvedla pa sta jih prosilca za azil.