JAVNA SEJA

Zupan na tnalu višjih sodnikov

ss
10. 10. 2016, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani bo danes pred dokončno odločitvijo izpeljalo dokazni postopek o dokumentu, ki se je pojavil kmalu po obsodbi na prvi stopnji in naj bi razbremenjeval obsojenega brigadirja Petra Zupana.

STA
Zupan trdi, da je papir dobil v poštni nabiralnik tri tedne po obsodbi na prvi stopnji in ga prej ni mogel predložiti sodišču kot dokaz.

Gre za dokument, s katerim je zdaj že upokojeni brigadir Slovenske vojske Zupan želel pojasniti, da je zaupne informacije o postopku nakupa oklepnikov za Slovensko vojsko slikarju Juretu Cekuti nosil po navodilu nadrejenih.

Na 2 leti in šest mesecev zapora je bil aprila 2014 obsojen Zupan, Cekuta pa na 4 leta in štiri mesece.

»Po nalogu državnega sekretarja nadaljujte z informiranjem predstavnikov finskega proizvajalca kolesnikov, skladno s prejetimi usmeritvami. Kontaktna oseba je še naprej g. J. Cekuta. O izvedenih postopkih poročajte,« je pisalo na spornem dokumentu, ki ga je sodišču predložil Zupan. Trdil je, da je papir dobil v poštni nabiralnik tri tedne po obsodbi na prvi stopnji in ga prej ni mogel predložiti sodišču kot dokaz.

Vrhovno sodišče je pri presoji zahtev za varstvo zakonitosti razveljavilo sodbo višjega sodišča, zato bo pritožbeni postopek ponovljen.

Obsojena na zaporne kazni

Kot je znano, je okrožno sodišče v Ljubljani aprila 2014 Zupana in slikarja Jureta Cekuto obsodilo na zaporne kazni. Zupana je spoznalo za krivega zlorabe položaja, ker naj bi Cekuti kot zaposlen na ministrstvu za obrambo predajal zaupne dokumente o zadevi Patria, Cekuto pa krivega napeljevanja k zlorabi položaja. Zupan je dobil dve leti in pol zapora, Cekuta pa štiri leta in štiri mesece.

STA
Jure Cekuta

Sodba je že postala pravnomočna, potem pa je vrhovno sodišče pri presoji zahtev za varstvo zakonitosti razveljavilo sodbo višjega sodišča, zato bo pritožbeni postopek ponovljen.