Udarja po nasprotnici

VIDEO: Je Trump spolno nadlegoval tudi misice?

T.L.
9. 10. 2016, 20.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

To je zdaj vprašanje, ki zaposluje ameriške medije po razkritih posnetkih, v kateri se Trump hvali, kako mu njegov položaj omogoča, da spolno nadleguje ženske.

Profimedia
Donald Trump in Melania.

Potem ko se je v javnosti znašel posnetek, v katerem se poročeni Donald Trump hvali, kako spolno nadleguje ženske, ker se jim pač ne more upreti, se škandal še ni polegel. Republikanska stranka je po objavi posnetka še v večjem razkolu, številni republikanci  - tudi John McCain in Condoleezza Rice - so Trumpu odrekli podporo. 

V javnosti se pojavljajo Trumpove izjave, ki so povezane s seksom, pri katerem se očitno zaustavi le, kadar gre za mladoletnice. V oddaji Howarda Sterna se je leta 2006 razgovoril tudi o telesu hčerke Ivanke Trump in je voditelju Sternu dejal, da je v redu, če o njej govori kot o "dobrem kosu riti". 

Jasno je tudi, da je Trump prihajal v garderobe udeleženk v tekmovanju za Miss Universe, ki je dolga leta potekalo v njegovi organizaciji. Da bi s tekmovalkami imel spolne odnose, pa neposredno ni priznal. Na vztrajanje Sterna, češ, če bi bil samski in bi ena od tekmovalk želela spolni odnos z njim, ali bi spal z njo, je Trump podal nenavaden odgovor. Dejal je, da ne bi želel prizadeti njihovih čustev in priznal, da bi morda šlo za nasprotje interesov, s čimer pa "bi si belil glavo kasneje. Lahko bi celo rekli, da je to skorajda obveznost organizatorja tekmovanja." V luči objavljenih Trumpovih izjav o tem, kako grabi ženske za intimne predele in jih poljublja, ker se jim ne more upreti in "mu to pustijo", se precej nenavadno sliši tudi omenjena izjava "o izpolnjevanju obveznosti". 

Napadel z obtožbami o posilstvu

Pred nedeljsko debato s Hillary Clinton je Trump napovedal, kako se bo branil pred očitki na temo njegovega odnosa do žensk. Z napadom. Na twitterju je tako objavil posnetek intervjuje, ki je nastal za novičarski spletni medij Breitbart News (ki je naklonjen Trumpu), in v katerem Juanita Broaddrick objokana pojasnjuje, kako jo je leta 1978 posilil Bill Clinton. Obtožbe Broaddrickove pa niso nove, saj je prvič o tem spregovorila že davnega leta 1999. Clinton je obtožbe zavrnil takoj, ko so se pojavile.

Kasneje je Trump na twitterju objavil povezavo do posnetka, v katerem pred kamero že omenjenega medija sedijo Paula Jones, Juanita Broaddrick in Kathleen Willey in Američane svarijo pred Hillary Clinton. Očitajo ji, da jih je zmerjala z različnimi zmerljivkami, jim grozila in se ob moževih aferah ni zavzela za ženske, ampak moža. Billu pa ne očitajo nezvestobe, ampak kar posilstva, spolno nadlegovanje in druga kriminalna dejanja, saj, kot so dejala, niso dale pristanka, in dodale, da so žrtve. Billa označijo kar za serijskega posiljevalca, Hillary pa očitajo, da se je obrnila v drugo stran ter da zato ni primerna predsednica. Pravijo, da bi vse ženske morale ustrašiti, če bi Hillary Clinton zmagala na volitvah, saj da se namesto z vodenjem države raje ukvarjala z maščevanjem vsem tistim, ki spregovorili resnico o njenem možu.