Svet

Clintonova in Trump danes na drugem televizijskem soočenju

A.K./STA
9. 10. 2016, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriška predsedniška kandidata Hillary Clinton in Donald Trump se bosta danes v St. Louisu pomerila na drugem od treh televizijskih soočenj pred volitvami 8. novembra.

Profimedia
Prvo televizijsko soočenje med Hillary Clinton in Donaldom Trumpom je bilo polno nizkih udarcev, kakšno pa bo drugo, pa bomo videli danes.

Na prvem 26. septembra na Long Islandu se je bolje odrezala demokratka, ki je nato povečala prednost pred republikancem v anketah.

Trump in Clintonova bosta nastopila na soočenju v obliki javne tribune, ki jo bosta vodila skupaj televizija ABC in CNN. Polovico vprašanj bosta kandidatoma zastavila oba voditelja, drugo polovico pa neopredeljeni volivci, ki jih je izbrala organizacija Gallup.

Prvo soočenje Clintonove in Trumpa na univerzi Hofstra blizu New Yorka je minilo v znamenju medsebojnega obtoževanja in skakanja v besedo.

Kdo se je odrezal bolje?

Na prvo soočenje se je bolje pripravila Clintonova, ki je poudarila, da je bolje pripravljena tudi na prevzem predsedniškega položaja. Američane je posvarila pred nevarnostjo, da bi imel Trump dostop do jedrskega orožja, svetu pa je zagotovila, da ZDA držijo besedo in jo bodo tudi v prihodnje. Trump, ki je bil manj pripravljen in ni naravnost odgovarjal na vprašanja, pa je izpostavil, da so ZDA zaradi Clintonove in predsednika Baracka Obame v razsulu in jih izkorišča ves svet, še posebej zavezniki ter južna soseda Mehika ter Kitajska.

Čeprav volivci na soočenju niso izvedeli ničesar novega, so pripravljenost Clintonove nagradili. Glede na anketo CNN sta dve tretjini anketiranih menili, da je zmagala Clintonova, Trumpu pa je zmago pripisala le tretjina. 47 odstotkov volivcev po soočenju ni spremenilo mnenja o predsedniških kandidatih, 34 odstotkov ga je spremenilo ali si ga ustvarilo v prid demokratke, le 18 odstotkov pa v prid republikanca.

Trump se tudi na drugo soočenje ni veliko pripravljal in se je s tem celo hvalil. Od prvega soočenja se je pojavljal le na družbenem omrežju Twitter in pri televizijskih voditeljih, ki so mu naklonjeni.

Ne bo odstopil

Taktiko je spremenil šele v petek, ko je časnik Washington Post objavil video posnetek iz leta 2005, na katerem se Trump med oddajo Access Hollywood hvali sogovorniku, da mu poročene ženske dovolijo, da spi z njimi in jih otipava, ker je slaven. Objava posnetka je pretresla republikansko stranko. Nekaj uglednih republikancev je Trumpa zaradi tega pozvalo k odstopu od kampanje.

Trump se je kasneje opravičil za svoje besede, a kritiki niso zadovoljni, saj je v opravičilo vpletel napad na Clintonovo in njenega soproga, nekdanjega ameriškega predsednika ZDA Billa Clintona. Po objavi posnetka je Trump sporočil, da bo ostal v New Yorku in se bo pripravljal na soočenje.