REFORMA ZDRAVSTVA

Kdo ruši Milojko Kolar Celarc?

Žiga Kariž
8. 10. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Potem ko so ministrici za zdravje dve leti očitali, da ni pripravila reforme zdravstva, so ji že pri prvem sistemskem predlogu zakona odrekle podporo skoraj vse parlamentarne stranke. Je ogrožen njen položaj?

STA
Lobiji očitno ne želijo, da bi zakon šel skozi parlamentarno proceduro.

Milojka Kolar Celarc je pred nekaj tedni v intervjuju za naš časnik povedala: »Zdravstvo je res zelo zahteven resor, v katerem je za 3,2 milijarde razlogov oziroma interesov za odstop. Vsak deležnik želi za svojo interesno skupino izboriti najboljši položaj. To je legitimno. Ampak minister je tisti, ki mora skrbeti za interese prebivalcev in za to, da bo sistem vzdržen, solidaren, dostopen.«

Poleg boja za zakon ministrico čakajo pogajanja z zdravniki, ki zahtevajo višje plače.

Glede na dogajanje v zadnjem tednu lahko sklepamo, da se jih je od 3,2 milijarde razlogov v teh dneh aktiviralo vsaj 600 milijonov. Toliko denarja se namreč letno obrne v lekarniški dejavnosti, ki naj bi jo na novo uredil zakon o lekarniški dejavnosti, ki bo nadomestil tistega iz leta 1992.

Moteče spremembe

Predlog zakona določa mrežo lekarn na primarni ravni. Dobički, ki jih ustvari javni lekarniški zavod, bodo lahko šli le za izvajanje in razvoj lekarniške dejavnosti in jih občine ne bodo mogle porabiti v druge namene. Koncesionar bi moral biti magister farmacije z veljavno licenco, koncesijo pa bi lahko pridobil za najmanj 15 in največ 30 let. Predlog zakona uvaja tudi licence kot dovoljenja za samostojno opravljanje lekarniške dejavnosti, ki jih bo predpisovala Lekarniška zbornica Slovenije. Članstvo v lekarniški zbornici pa bi bilo prostovoljno. Predlog prepoveduje tudi povezovanje lekarn s proizvajalci zdravil in veledrogeristi. S takimi določili so zagotovo nezadovoljni v lokalnih skupnostih, razlogov za veselje pa zagotovo nimajo veledrogeristi, lekarnarji in lekarniška zbornica. A kot poudarja ministrica, pomembno je, da smo zadovoljni uporabniki storitev.

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje: »Zdravstvo je res zelo zahteven resor, v katerem je za 3,2 milijarde razlogov oziroma interesov za odstop.« 

Brez podpore partnerjev

Ob toliko nezadovoljnih deležnikih zato ne čudi, da je prišlo do upora na vseh ravneh, tudi znotraj koalicije. Podporo njenemu predlogu zakona so namreč odrekli tako Desus kot SD. Edina parlamentarna stranka, ki je zakon podprla, je opozicijska Združena levica. Zanimivo je, da razen posplošenih očitkov, da zakon ni dober, konkretnih vsebinskih kritik ni bilo. A zagotovo jih bomo slišali v javni razpravi, ki jo je predlagal nekdanji minister za zdravje iz vrst Desusa, Tomaž Gantar. Takrat bo tudi lažje oceniti, kateremu lobiju gre zakon najbolj v nos. Ministrica sicer trdi, da javna razprava ne bo prinesla nič novega in da bi pri zakonu vztrajala. Toda ali si lahko to privošči?

600 milijonov evrov letno so vredni lekarniški posli.

Neugoden položaj

Je namreč v sila neugodnem položaju, saj jo v parlamentu čaka interpelacija, ki jo je zoper njo vložila SDS. In kot kaže, odrekanje podpore zakonu lahko kmalu prerase tudi v pomanjkanje podpore pri interpelaciji.