Svet

Trump se ne namerava umakniti iz volilne kampanje

A.K./STA
8. 10. 2016, 20.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kandidat republikancev za predsednika ZDA Donald Trump je danes zatrdil, da se kljub objavi spornega videoposnetka, na katerem daje neprimerne komentarje o ženskah, ne bo umaknil iz volilne kampanje.

Youtube

"Ni govora, da bi se umaknil," je dejal za časnik Wall Street Journal in dodal, da ima veliko podporo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Časnik Washington Post je v petek objavil video posnetek Trumpa iz leta 2005, kako se med oddajo Access Hollywood hvali sogovorniku, da mu poročene ženske dovolijo, da spi z njimi in jih otipava, ker je slaven.

Donald Trump naj odstopi

Objava posnetka je močno pretresla republikansko stranko. Nekaj uglednih republikancev je Trumpa že pozvalo k odstopu od kampanje. Prvi je to storil nekdanji guverner Utaha John Huntsman, sledil je senatni kandidat iz Illinoisa Mark Kirk, nato nekdanji guverner New Yorka George Pataki, politični direktor Trgovinske zbornice Rob Engstrom, nekdanja članica administracije pri Ronaldu Reaganu Linda Chavez, republikanska komentatorka Ana Navarro in številni drugi. Vsi zahtevajo, naj Trump odstopi in da naj ga zamenja podpredsedniški kandidat Mike Pence.

Sledilo je opravičilo

Da bi ustavil plaz kritik iz svoje stranke, se je Trump pozneje prvič od vstopa v predsedniško kampanjo opravičil za svoje besede. Objavil je minuto in pol dolg video posnetek z opravičilom, s katerim pa kritiki niso zadovoljni, saj je vanj vpletel napad na demokratsko tekmico Hillary Clinton in njenega soproga, nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona.

"Bodimo pošteni. Živimo v realnem svetu. Nikoli nisem trdil, da sem popoln ali se pretvarjal, da sem kaj drugega. Povedal sem stvari, ki jih obžalujem in besede v tem deset let starem posnetku so del tega. Izrekel sem jih, ni bilo prav in se opravičujem," je dejal ter obljubil, da bo v prihodnje boljši človek in ne bo več razočaral. Nadaljeval je, da je Bill Clinton zlorabljal ženske, Hillary Clinton pa je žrtve sramotila in zastraševala. "O tem bomo še govorili in vidimo se v nedeljo na soočenju," je sklenil Trump.