PREISKAVA NA OBALI

Mu je heroin podtaknil prijatelj?

Sašo Avramovič
9. 10. 2016, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kriminalistični preiskavi na Obali in v Ljubljani sta bili povezani. Razbili so organizirani kriminalni združbi; ena se je ukvarjala z preprodajo drog in orožja ter tihotapljenjem prebežnikov, druga pa tudi s ponarejanjem denarja.

M24
Osumljeni bivši nogometaš in kapetan slovenskega prvoligaša Kopra

Šlo je za dve kriminalistični preiskavi. V eni so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) skupaj s tujimi policijami in Europolom preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki jo je sestavljalo najmanj 21 identificiranih članov. Kot je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič, so se ukvarjali s tihotapljenjem prepovedane droge, v Sloveniji pa so preprodajali drogo in orožje.

STA
Tako so na koprsko sodišče privedli enega od osumljencev v kriminalistični preiskavi, ki je potekala v torek.

Tiskarna za ponarejanje denarja

Združba se je ukvarjala tudi s ponarejanjem denarja, in sicer prek kriminalnih povezav v Bolgariji. V času preiskave so v Sloveniji zasegli 415 ponarejenih bankovcev po sto evrov. Bolgarska policija pa je odkrila tiskarno za ponarejanje denarja in pri tem 1,8 milijona ponarejenih bankovcev za 50 evrov. Člani hudodelske združbe so organizirali tudi nezakonita preseljevanja tujcev v Slovenijo, pri čemer so sklepali navidezne zakonske zveze in pridobivali delovna dovoljenja, je še dejal Majhenič. Samo v letu 2015 so nezakonito bivanje v Sloveniji omogočili 50 tujcem.

900 evrov na osebo

Drugo preiskavo pa so vodili koprski kriminalisti, ki so spremljali aktivnosti kriminalne združbe z območja Izole. Ta se je ukvarjala predvsem s preprodajo prepovedanih drog, pa tudi s prodajo orožja in tihotapljenjem nezakonitih prebežnikov. V treh mesecih so omogočili ilegalen vstop v državo najmanj 21 ilegalnim prebežnikom, ki so jim zaračunavali 900 evrov na osebo. Med preiskavo so zbrali dokaze za podajo kazenskih ovadb zoper 23 storilcev, od tega 18 znanih. Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije PU Koper Deana Juriča je zoper tri osumljence razpisano tudi iskanje. Med njimi je 27-letni Shqipron Hoxhaj, državljan Slovenije in Kosova, ki mu je uspelo pobegniti med izvajanjem postopkov.

Arhiv Svet24
Še vedno iščejo 27-letnega Shqiprona Hoxhaja iz Izole, ki je osumljen več uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Za njim je bila izdana tudi Interpolova tiralica.

Kaj pravi Guberčeva odvetnica 

V četrtek so k preiskovalnemu sodniku privedli osem oseb, ki naj bi bile osumljene več kaznivih dejanj, od preprodajanja droge in orožja do zlorabe prostitucije in prevozov ilegalnih prebežnikov. Preiskovalna sodnica je za vseh osem odredila sodno pridržanje. Pojavile so se informacije, da je med osumljenci, ki jih je torej še več, tudi nekdanji kapetan koprskega nogometnega kluba Ivica Guberac. Informacije smo preverili pri njegovi odvetnici Moniki Mavsar, ki je za Svet24 potrdila, da je Guberac res med osumljenimi, in dodala, da je 28-letnik trenutno v Rusiji, kamor je zaradi igranja nogometa odšel pred približno mesecem dni, od takrat pa se ni vračal v Slovenijo. Nedavno se je z ruskim drugoligašem Himkijem dogovoril za enoinpolletno sodelovanje. In medtem ko se Guberac nahaja v Himkiju, v mestu, ki leži ob Moskovskem prekopu, so malo več kot 2400 kilometrov stran, na slovenski Obali, njegovo stanovanje v torek preiskali policisti in kriminalisti. V stanovanje naj bi jih spustil nogometašev oče, Ante Guberac, znani  podjetnik in nekdanji predsednik koprskega kluba, v notranjosti pa naj bi našli drogo. V stanovanju je imel zelo majhno količino, v kleti pa celo pol kilograma heroina. Res pa je, da je imel sistemski ključ, ki odpira tako stanovanje kot garažo in klet, tudi njegov prijatelj iz otroštva, ki je, kot nam je pojasnila Mavsarjeva, prav tako osumljen v tej preiskavi. In glede na to, da Ivice že mesec dni ni doma in da je ključ očitno dal svojim prijateljem, bo svojo obrambo najverjetneje gradil na tem, da ni vedel za drogo.