Iskalna akcija

Streli policistov ga niso zaustavili: 22-letnik je prišel v državo kot begunec

T.L./STA
9. 10. 2016, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tiskovna predstavnica kriminalističnega urada v zvezni deželi Saška je potrdil, da je 22-letni Sirec pred meseci vstopil v državo kot begunec. Načrtoval naj bi bombni napad.

Reuters
Odprli so okoli 40 preiskav, ki so med drugim posledica prijav o domnevnem članstvu v teroristični organizaciji ali pripravi kriminalnih dejanj.

22-letni moški sirskega rodu, ki ga policija išče zaradi sumov načrtovanja bombnega napada, je v državo prispel pred več meseci kot begunec, je danes sporočila tiskovna predstavnica kriminalističnega urada v zvezni deželi Saška. Policija zaslišuje dva njegova domnevna pomočnika.

V stanovanju Jaberja Albakra, ki ga policija sedaj išče, so v soboto našli "eksplozivne substance, bolj nevarne od TNT". "Celo majhna količina te substance bi lahko povzročila ogromno škodo," so pojasnili na policiji.

Po poročanju časnika Spiegel je Albakr policistom v Chemnitzu za las ušel. Ko so se približali stanovanju, je pobegnil iz njega. Policisti so izstrelili tudi opozorilne strele, ki pa 22-letnika niso ustavili. Kot je povedal predstavnik kriminalističnega urada, so se pred hišo, v kateri je živel, pripravljali na vstop in aretacijo, ko je Albakr izstopil in pobegnil. Tiskovni predstavnik Tom Bernhardt je zavrnil kritike, da je šlo za policijsko napako. Policisti so morali biti po njegovih besedah izredno previdni, saj ni bilo jasno, ali ima osumljenec pri sebi eksplozivno napravo in detonator, zato so morali poskrbeti tudi za varnost drugih prebivalcev.
Zvečer so sporočili, da je preiskavo prevzel urad nemškega zveznega državnega tožilca. K temu jih je spodbudila "celotna slika preiskave, še posebej količina najdenega eksplozivnega materiala", je povedala tiskovna predstavnica urada.

polizei.sachsen.de
Še vedno ne vedo, kje je Albakr.

Preko spleta iskal podatke o izdelavi bombe

Kot navaja časnik, so pristojni organi že pred tem prejeli namige, da bi Albakr lahko pripravljal bombni napad. Prek spleta je iskal podatke o izdelavi bomb in določene materiale tudi izdelal, priprave pa naj bi končal šele v četrtek. Policija je namige ocenila z drugo stopnjo na osemstopenjski lestvici, pri čemer prva pomeni, da obstaja velika verjetnost, da se bo nekaj res zgodilo.

Albakr je po navedbah Spiegla v Nemčijo vstopil 18. februarja 2015, dva tedna kasneje pa vložil prošnjo za azil. Ta mu je bila junija lani odobrena.

Uril naj bi se pri IS

Po poročanju nemških medijev naj bi se osumljenec uril pri skrajni skupini Islamska država (IS). Na to naj bi kazal način izdelave eksploziva, ki so ga našli v njegovem stanovanju. Šlo naj bi za aceton peroksid. Policija podrobnosti zaradi interesov preiskave sicer še ni razkrila.

V Chemnitzu, ki leži kakih 260 kilometrov južno od Berlina, so v soboto aretirali tri druge sirske moške, domnevne sodelavce Albakra. Dva od aretiranih so izpustili, tretji - Albakrov sostanovalec prav tako sirskega rodu - pa je ostal v priporu.

Razstrelili vrata in moškega odpeljali na zaslišanje

Nemški policisti so danes preiskali še dom drugega domnevnega pomočnika Albakra, kjer so vstopili z razstrelitvijo vrat, kakih osem kilometrov od stanovanja glavnega osumljenca. Moškega so odpeljali na zaslišanje.

Strokovnjak za eksplozive je pojasnil, da ima lahko že 200 gramov aceton peroksida "katastrofalen učinek". "Kdor ve, kako ga pravilno uporabiti, lahko s tem razstreli celo dvorano," je poudaril neimenovani strokovnjak. Večina sestavin za tak eksploziv je po njegovih besedah prosto dostopnih, a je izdelava zelo zahtevna.

Poostreni varnostni ukrepi

Policija je ob koncu tedna po vsej državi poostrila varnostne ukrepe. Med drugim poostreno varuje bolj izpostavljene kraje, zlasti letališča in železniške postaje. Na berlinskem letališču Schönefeld bodo okrepljene policijske enote najmanj do ponedeljka zjutraj. Hkrati večje število pripadnikov sodeluje pri iskanju Albakra.

Po navedbah nemške policije še vedno ni jasno, ali je Albakr povezan s teroristično skupino Islamska država oziroma ali je oborožen. Javnost so pozvali k previdnosti. Iščejo ga tudi s pomočjo objavljene fotografije.

Prav tako policija ni želela komentirati navedb revije Focus, da naj bi bila tarča njegovega napada eno od nemških letališč. V soboto so poostrili varnost na obeh berlinskih letališčih, Tegel in Schönefeld, ter na večjih železniških postajah. Zaprta je bila tudi glavna železniška postaja v Chemnitzu.

Predstavnik nemškega notranjega ministrstva je medtem poudaril, da nedavni dogodki znova kažejo, da v Nemčiji obstaja utemeljena nevarnost terorističnega napada, kot se je zgodil v Franciji in Belgiji. "Dogodki, kot denimo v Ansbachu, Würzburgu ali Chemnitzu, konkretizirajo stanje ogroženosti. Kažejo, da takšnih dejanj ... v Nemčiji ne moremo izključiti," je opozoril in poudaril, da dogajanje hkrati kaže, da so nemške varnostne sile zelo budne.

V Nemčijo je v 2015 prispelo okoli 890.000 migrantov, številni so bežali pred dolgotrajnim konfliktom v Siriji.

Nemčija je v stanju visoke pripravljenosti že od julija, ko sta se v državi v tednu dni zgodila dva teroristična napada. Za oba je odgovornost prevzela IS, izvedla pa sta jih prosilca za azil.