Združeni narodi

Novi generalni sekretar ZN bo Antonio Guterres

M.K./STA
5. 10. 2016, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruski veleposlanik v Varnostnem svetu ZN Vitalij Čurkin je skupaj s kolegi naznanil, da je Portugalec Antonio Guterres v šestem krogu glasovanj za naslednika Banu Ki Moonu dobil 13 glasov podpore in dva nevtralna in bo tako 1. januarja prevzel položaj generalnega sekretarja ZN. Dobro se je odrezal tudi slovenski kandidat Danilo Türk.

Profimedia
Antonio Guterres

Hiter razplet tekme za novega generalnega sekretarja ZN je le deloma presenetljiv, vendar nasmejani obrazi Čurkina, ameriške veleposlanice Samanthe Power in njunih kolegov ob razglasitvi rezultata dokazujejo, da so se države, ki odločajo, uspele že pred glasovanjem dogovoriti o tem, kar je zanje najpomembnejše.

Slovenski kandidat Danilo Türk je po neuradnih podatkih dobil 5 glasov podpore, 8 negativnih in 2 nevtralna. Ostale podrobnosti z današnjega glasovanja pa še niso znane.

Med drugim gre za najvišje položaje v svetovni organizaciji nižje od generalnega sekretarja. Rusija je še do danes vztrajala, da mora priti naslednji generalni sekretar ali še bolje generalna sekretarka iz skupine Vzhodna Evropa.

Britanski veleposlanik Matthew Rycroft je preko Twitterja sporočil, da bo Guterres potrjen v Varnostnem svetu v četrtek z aklamacijo.

Njegova kandidatura bo potem šla v potrditev Generalni skupščini ZN, kjer ni pričakovati težav, saj je imel Guterres od samega začetka neformalnih glasovanj v Varnostnem svetu največ podpore, ne glede na ugibanja, da je prišel čas za generalnega sekretarja iz skupine Vzhodna Evropa in ugibanja, da je čas za žensko.

Türk: Slovenska kandidatura je bila kredibilna

Profimedia
Kredibilnost kandidature je bila po besedah bivšega slovenskega predsednika Türka vidna zlasti ob prvem glasovanju, z njo pa bi morali biti zadovoljni.

To, kar je pokazala volilna skupina vzhodne Evrope, pa je po Türkovem mnenju vprašanje, o katerem se bo verjetno še razpravljalo. Rezultat med drugim pripisuje tudi "velikemu številu kandidatur v zadnjem trenutku".

"Verjamem, da so stalne članice Varnostnega sveta želele to vprašanje čim hitreje rešiti, ker imajo na svojem dnevnem redu zelo veliko drugih vprašanj. Po vsem videzu so se odločile, da rešijo to vprašanje takoj, hitro in da s tem potem ne obremenjujejo svojega zelo kompleksnega dnevnega reda, ki jih čaka v naslednjih mesecih," je dejal Türk.

Guterres bo po njegovih besedah "po vsej verjetnosti jutri predlagan za generalnega sekretarja, kar bo generalna skupščina potem brez težav potrdila"

Predsednik republike Borut Pahor je danes že izrazil čestitke Antoniu Guterresu ob današnji izbiri v Varnostnem svetu Združenih narodov za novega generalnega sekretarja svetovne organizacije. Čestital pa je tudi slovenskemu kandidatu Danilu Türku za verodostojno kandidaturo.

Kako so glasovali

Türk je po neuradnih podatkih dobil pet glasov za, osem proti in dva brez mnenja. Pri tem naj bi po neuradnih podatkih dobil kar štiri negativne glasove od petih stalnih članic Varnostnega sveta (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija), ni pa znano od katerih.

Sveža kandidatka Evrope, Bolgarka Kristalina Georgieva ni upravičila pričakovanj in je dosegla enak rezultat kot slovenski kandidat, od tega dva negativna glasova stalnih članic, kar je bilo v skupnem seštevku dovolj za delitev sedmega mesta. To pomeni, da je Türk od 5. kroga nazadoval za dve mesti.

Na drugo mesto sta se uvrstila Srb Vuk Jeremić in Slovak Miroslav Lajčak s sedmimi glasovi podpore, šestimi negativnimi in dvema nevtralnima. Druga bolgarska kandidatka Irina Bokova je ohranila izid iz 5. kroga (7-7-1) in ostala na četrtem mestu. To pomeni, da se je uvrstila bolje od Georgieve, s katero jo je bolgarska vlada zamenjala na pobudo Nemčije.

Na 5. mesto se je uvrstila Novozelandka Helen Clark (6-8-1), na 6. pa Argentinka Susana Malcorra (5-7-3). Za Türkom in Georgievo sta zaostala Makedonec Srgjan Kerim (5-9-1) ter Moldavka Natalia Gherman (3-11-1) na devetem oziroma zadnjem desetem mestu.