Zdravstveni dom Maribor

Samo dežuranje in nadomeščanje odsotnosti

Gabrijel Toplak
5. 10. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mojca Švab Zavratnik, sicer specialistka pediatrinja, ki je z oktobrom dala odpoved, saj je želela odpreti ambulanto s koncesijo v Šentilju v Slovenskih goricah, je po 24 letih izgubila službo. Na njeni strani so za zdaj le starši, ki na spletni strani podpisujejo peticijo v njeno podporo.

arhiv svet24
Mojca Švab Zavratnik v dispanzerju za zdravstveno varstvo med lanskim cepljenjem proti klopnemu meningoencefalitisu.

Na pediatriji mariborskega Zdravstvenega doma (ZD) dr. Adolfa Drolca je med starši otrok čutiti napetost, saj je pediatrinja Mojca Švab Zavratnik od občine Šentilj sicer dobila koncesijo, ne pa tudi plačanega programa zavoda za zdravstveno zavarovanje. V njeno podporo je peticijo do včeraj podpisalo več kot tisoč posameznikov.

Argumenti prebivalcev

Zdajšnje pogodbeno sodelovanje pediatrinji ne omogoča dela z svojimi pacienti, temveč le opravljanje dežurstev in nadomeščanj odsotnosti.

Problem se je stopnjeval, ko je omenjena pediatrinja z oktobrom dala odpoved delovnega razmerja, saj je želela odpreti ambulanto s koncesijo v Šentilju, a za to ni dobila potrebnih soglasij. Švab Zavratnikova je dejala: »Po 24 letih dela v otroškem dispanzerju Maribor so me prepričali argumenti prebivalcev občine, ki so obiskovali otroško posvetovalnico v Šentilju ter tudi ambulanto v Vošnjakovi ulici. Pa tudi argumenti občinske uprave občine Šentilj, tamkajšnjih šol in trenutno delujočih splošnih zdravnikov v občini o potrebi po vzpostavitvi redne ambulante za otroke in mladostnike,« pojasnjuje pediatrinja, ki je bila izbrana na razpisu za podelitev koncesije za področje pediatrije, zato je z občino podpisala. »Zapletlo se je pri izbirnem postopku, saj občina Šentilj trenutno ne razpolaga s programom za izvajanje dejavnosti pediatrije, ampak s programi za to dejavnost razpolaga ZD Maribor, ki trenutno oskrbuje tudi šentiljske otroke in mladino, vendar na lokaciji zdravstvenega doma v Vošnjakovi ulici v Mariboru,« pojasnjuje Švab Zavratnikova.

Ponudila sodelovanje

Obvestilo pacientom o spremembi pediatra

Na spletni strani ZD dr. Adolfa Drolca paciente obveščajo, da je Mojca Švab Zavratnik s 1. oktobrom prenehala redno delo zaradi odhoda v zasebništvo. Namesto nje bo otrokom poslej na voljo zdravnica pediatrinja Vesna Brgić Bartoniček, zato starše pozivajo, naj čim prej uredijo prepis k novi zdravnici. 

In ker med Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ter ZD Maribor ni prišlo do sporazuma o prenosu enega programa dejavnosti pediatrije na koncesijsko ambulanto v Šentilju, Švab Zavratnikova tudi ni bila izbrana kot izvajalka dejavnosti. »Šentilj in mojih približno 1300 pacientov je ostalo brez pediatra, jaz brez zaposlitve, v zdravstvenem domu pa program brez izvajalca. Res je, da moji pacienti niso bili izključno otroci iz Šentilja, ampak to ne bi smel biti argument, da Šentilj ne potrebuje pediatra in moj prehod ni smotrn. Tam živi približno 1600 otrok, starih do 19 let, ki bi ob boljši dostopnosti veliko raje obiskovali pediatra v svoji občini, obenem pa bi razbremenili delujoče pediatre v Mariboru,« poudarja sogovornica, ki odločitve vodstva ZD Maribor in OE ZZZS Maribor ne želi komentirati, jo pa je, dodaja, zelo presenetila in užalostila. Zaradi pacientov in nuje po kontinuiteti dela je ponudila direktorju ZD pomoč v obliki pogodbenega sodelovanja. »Pogodba mi ne omogoča več dela z svojimi pacienti, temveč le opravljanje dežurstev in nadomeščanj odsotnosti,« je razočarana pediatrinja, ki je vložila zahtevek za arbitražni postopek pri ZZZS.

Začasna rešitev

Izjave direktorja Jerneja Završnika ni bilo mogoče dobiti, saj je, tako Stanislava Kerkez iz tajništva glavnega direktorja, do 10. oktobra na rednem letnem dopustu. Vodja – direktor mariborske območne enote ZZZS Stane Frim pa pravi, da je upravni odbor ZZZS zavrnil njeno ponudbo, saj povečanje za ponujeni program ni opredeljeno v dogovoru 2016. »Sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev s Švab Zavratnikovo bi pomenilo prenos programa iz Maribora v Šentilj, kar pomeni spremembo obstoječe mreže ter spremembo preskrbljenosti zavarovanih oseb v občini Maribor in sosednjih občinah,« pojasnjuje. Varuh bolnikovih pravic France Prosnik razlaga, da trenutna situacija pomeni le začasno rešitev, ki za starše ni optimalna. »Predstavlja negotovost, ki je pacienti ne bi smeli občutiti. Nekateri celo menijo, da je prišlo do kršitve pravice do proste izbire zdravnika. Pomembno je, da je vodstvo zdravstvenega doma pravočasno poskrbelo, da je v ambulanti začela delati nova zdravnica,« dodaja Prosnik.