Bodi viden – bodi previden

Policisti poostreno nad voznike in pešce

ss
5. 10. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Javna agencija za varnost prometa od začetka tedna v sodelovanju s policijo izvaja dvotedensko nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost peščev Bodi viden – bodi previden.

Profimedia
Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa.

Od začetka tedna poteka štirinajstdnevna akcija za večjo varnost pešcev. V krajših nadzorih policija preverja, kako ravnajo pešci v prometu in kakšen je odnos voznikov do njih.

Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa ter preventivnih in vzgojnih aktivnosti agencije za varnost prometa.

Letos umrlo že 17 pešcev

Med smrtnimi žrtvami nadpovprečno izstopajo starejši, lani je bilo kar deset smrtnih žrtev starejših od 64 let, letos pa že osem.

Število umrlih pešcev se je lani s 14 (v letu 2014) povečalo na 16, kar predstavlja 13 odstotkov vseh smrtnih žrtev prometnih nesreč, letos pa je na slovenskih cestah umrlo že 17 pešcev, od tega pet na avtocesti. Zadnja leta se je po podatkih agencije povečalo število najhujših nesreč v naselju; v teh je lani umrlo 12 ljudi, štirje pa izven naselja, med drugim tudi na prehodih za pešce. Na teh so letos umrli trije pešci. Ob tem posebej poudarjajo, da je bila med umrlimi pešci pri štirih ugotovljena visoka stopnja alkohola v krvi. Med smrtnimi žrtvami sicer nadpovprečno izstopajo starejši; lani je bilo kar deset smrtnih žrtev starejših od 64 let, letos pa osem.

Prekrški voznikov in predpisane kazni

Bojan Kos, PU Kranj

"Kaznuje se vsaka prekoračitev omejitve hitrosti, globe pa so od 40 do 1200 evrov s sankcijo 18 kazenskih točk."

Kaznuje se vsaka prekoračitev omejitve hitrosti, globe so od 40 do 1200 evrov in sankcija znaša 18 kazenskih točk. Najvišja kazen je v območju za pešce predpisana že za vsako prekoračitev omejitve hitrosti nad 30 kilometrov na uro. Nepravilno parkiranje se kaznuje z globo od 40 do 80 evrov. Voznik, ki pešcu, ki je na prehodu ali stopa nanj, ne omogoči varnega prečkanja ceste, se kaznuje z globo 300 evrov in sankcijo 5 kazenskih točk. Vožnja  pod vplivom alkohola se kaznuje z globo od 300 evrov s 4 kazenskimi točkami do 1200 evrov s sankcijo 18 kazenskih točk. Telefoniranje med vožnjo se kaznuje z globo 120 evrov. Vožnja na neprimerni oddaljenosti od roba vozišča pa se kaznuje z globo 120 evrov.