Pripravljena podzemna zaklonišča

Rusko svarilo državljanom: Jedrski spopad ni izključen

T.L.
5. 10. 2016, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Napetost med Rusijo in zahodnimi velesilami se stopnjuje.

Wikipedia
Vladimir Putin

Ruska državna televizija Zvezda, ki deluje pod okriljem ruskega obrambnega ministrstva, je objavila zaskrbljujoče opozorilo o morebitni jedrski vojni med Rusijo in zahodnimi velesila. Do opozorila je prišlo po stopnjevanju napetosti, ki so povezane z razmerami na Bližnjem vzhodu in vlogo Rusije v sirski vojni.

ZDA so prekinile neposredne pogovore z Rusijo o prekinitvi ognja v Siriji,  v ponedeljek pa je ruski predsednik Vladimir Putin odredil suspenz sporazuma z ZDA o uničenju viška plutonija v vojaške namene. V petek pa je iz uradnih ruskih kanalov prišla novica, da so zgrajena in pripravljena podzemna zaklonišča, v katerih bi lahko kritje poiskalo okoli 12 milijonov ljudi – kar pomeni, da bi zaklonišča nudila zavetje celotnemu prebivalstvu Moskve.

Rusija je v sporu z zahodnimi velesilami zaradi politike do Sirije. Rusijo namreč obtožujejo nenadzorovanih napadov, v katerih so pogosto med žrtvami tudi civilisti, ZDA pa so prekinila pogajanja z Moskvo.

Minuli teden je Zvezda objavila, da "shizofreniki iz Amerike 'ostrijo' jedrsko orožje v smeri Moskve". Tako Rusija kot tudi države zveze Nato so opremljene in pripravljene, da sprožijo jedrske napade na globalni ravni, saj imajo oboji skupaj okoli 1500 jedrskih konic.