Zahteva za sodno varstvo

Ratko se je pritožil na globo mestnega redarstva

mk
5. 10. 2016, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Redarji so pretekli teden oglobili Ratka Stojiljkovića, ko je v torek popoldne videl, kako so med postopkom ustavili starejšega človeka in se po njegovih besedah do njega vedli žaljivo.

Matej Klarič
Ratko je nad ravnanjem redarjev ogorčen, saj meni, da so se obnašali neprofesionalno in nespoštljivo.

Redar je s civilnim "eko" avtomobilom naredil prometni zamašek, saj avtobusni voznik ni mogel zapeljati mimo.

Ratko je fotografiral dogajanje, potem pa je do njega prišel redar in se spravil še nanj. Oglobil ga je za hojo po cesti, žaljenje uradne osebe in izstop iz vozila, čeprav je bil peš. Prejel je kazen v višini 537,29 evra, ki je ne misli plačati. Zato se je včeraj na kazen pritožil in vložil zahtevo za sodno varstvo. »Ker so mi bile kot občanu kršene pravice in so me obravnavali na zelo osebnem nivoju ter mi napisali kazni, za katere nisem kriv, sem se pritožil in tudi podal ovadbe zoper vpletene in odgovorne osebe na MOL, kot tudi na MNZ,« je odločitev pojasnil Ratko.

Pri tem pa je opozoril na še eno težavo. Ko vložiš zahtevo za sodno varstvo, se ti stroški kazni lahko še povečajo. Sodna taksa za zavrženje zahteve je tako 50 evrov, sodna taksa za zavrnitev zahteve za sodno varstvo pa kar 150 evrov. Iz tarifne tabele lahko razberemo, da potrditev globe prinese sodno takso v višini deset odstotkov zneska, vendar najmanj 40 in največ deset tisoč evrov.

To pomeni, da lahko neuspeli poskus izpodbijanja kazni povzroči še mnogo višje stroške. Tu pa se pojavlja problem, da manj premožni niso v enakem položaju kot bogatejši, ki lahko ne samo z dražjimi in boljšimi odvetniki, temveč tudi z več denarja dosežejo svojo pravico prek sodnih mlinov.