Mestno redarstvo ljubljansko

VIDEO: Dobil kazen za izstop iz vozila, čeprav je bil peš

Matej Klarič
1. 10. 2016, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po spletu je zaokrožil posnetek, ki si ga je ogledalo že več kot 48 tisoč uporabnikov. Na njem mestni redar Ratku Stojiljkoviću prepoveduje snemanje postopka, ki so ga tisti čas izvajali proti njemu, ker je želel posneti, po njegovem mnenju, nepravilen postopek redarjev.

Matej Klarič
Ratko je nad ravnanjem redarjev ogorčen, saj meni, da so se obnašali neprofesionalno in nespoštljivo.

Matej Klarič
537,29 evra kazni je redar napisal Ratku, ki se bo na kazen pritožil.

Kot nam je pojasnil Ratko, se je vse začelo v torek popoldne na avtobusni postaji v centru Ljubljane, ko je opazil nepravilno parkiran avtomobil mestnega redarstva. Nedaleč od dogodka pa je opazil tudi, da se redarja prepirata s starejšo osebo, ki je nepravilno pripeljala z avtobusne postaje.

»Redar ni imel loparja za ustavljanje in je vozilo dejansko ustavil s svojim telesom. Drugi redar pa se je med vodenjem postopka začel prepirati z voznikom. Redarja sta se vedla zelo nespoštljivo, kar so opazovali vsi na postaji,« dogodke opiše Ratko. »Ker je bilo to vozilo parkirano na začetku postaje, brez utripajočih luči, in je z drugim neredarskim vozilom, ki ga je tam parkiral tretji redar, omejevalo promet, sem vzel telefon in zadevo poslikal. Želel sem fotografirati nepravilen postopek, ker menim, da je dolžnost vsakega državljana, da opozarja na nepravilnosti,« pove Ratko. Redarji so s tako parkiranimi vozili pozneje naredili prometni zastoj, ker avtobusni voznik ni mogel speljati, je izstopil iz vozila in redarje prosil, naj umaknejo avtomobil.

Gangsterski stil

Starejšemu občanu so po Ratkovih besedah nato natisnili dolg račun, na katerem so mu našteli mnogo nepravilnosti. Potem pa se je redar odpravil še do njega. »V gangsterskemu stilu je prišel do mene redar L. M. in mi dejal: 'Kaj pa je, a imava midva mogoče kakšne probleme, a?' Pogledal sem ga in se nasmejal ter mu odgovoril, da ne vem, kakšne probleme ima, ampak da naj gre od mene in me pusti pri miru.« Kot pravi Ratko, mu je nato še povedal, da je opazil ogromno napak v postopku in je želel nanje opozoriti. Zanimivo pa je, da smo že lani poročali o istemu redarju, na katerega so že takrat leteli očitki nekdanjega sodelavca. Ta članek si lahko preberete tukaj.

Redar je s civilnim "eko" avtomobilom naredil prometni zamašek, saj avtobusni voznik ni mogel zapeljati mimo.

»Osebno mi dej!«

»Nato mi je s povišanim tonom dejal: 'Osebno mi dej!'« Te mu ni želel izročiti, saj je menil, da ni storil ničesar narobe. »Njegov odgovor pa je bil: 'Alo, si slišu, kaj s'm ti reku, osebno!'« dogodek nadalje opisuje Ratko, ki je zatem začel snemati dogajanje. Ves čas so se redarji vedli zelo nesramno in nespoštljivo. Ko sem prenehal snemati dogajanje, mi je redar kazal vsebino na telefonu z dvignjenim kazalcem. Redarji so vmes že poklicali policijo, ki je nato prišla na kraj dogodka.

Kazen za izstop iz avtomobila

»Ko je prišla policija, se je vedla zelo profesionalno in razumevajoče. Poslušali so obe zgodbi in povedali, da morajo biti tam do konca postopka. Mojo osebno izkaznico pa so izročili redarjem,« še pripoveduje Ratko. Redar mu je napisal za 537,29 evra kazni – za hojo po cesti in žaljenje uradne osebe. Da nekaj ni bilo v redu s postopkom, pa nakazuje tudi podatek, da je dobil kazen zato, ker naj bi med postopkom izstopil iz vozila, čeprav je bil v postopku kot pešec.

Potreba po večjem nadzoru redarjev

Na mestu je vprašanje, kako preprečiti zlorabe s strani mestnih redarjev, ki so v nasprotju s policisti mnogo manj izšolani za ravnanje v podobnih primerih. V primerjavi s policisti so redarji prav tako podvrženi mnogo manjšemu nadzoru. Njihovo delo pravzaprav nadzorujejo samo župan, njihov šef in kodeks. Za svoje delo pa morajo imeti poleg usposabljanja končano vsaj srednjo šolo. Zato bi gotovo veljalo razmisliti o spremembah na temu področju, ki bi pred širjenjem pooblastil redarstvu, o katerih je govor prav zdaj, preverjali tudi primernost in ustreznost ljudi za tako odgovorno funkcijo.Ker se redarji usposabljajo mnogo manj časa od policistov in ker so pogoji za opravljanje tega dela manj strogi, je razumljivo tudi več možnosti za zlorabe položaja. Čeprav na sodišču tudi redarji veljajo za uradne osebe, katerih pričanje ima večjo moč od kaznovanih oseb. Tako se lahko zgodi, da bo Ratko moral plačati visoko kazen, čeprav je želel opozoriti na napake, ki jih pri svojem delu delajo redarji. Za odgovore na vprašanja smo se obrnili tudi na mestno občino, ki pa nam do zaključka redakcije ni posredovala odgovorov.