Dravograd

Odhod zdravnika bi ogrozil obstoj zdravstvenega doma

G.G./STA
30. 9. 2016, 18.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Potem ko je svet Zdravstvenega doma (ZD) Dravograd nedavno s 1. oktobrom za v. d. direktorja ZD imenoval Jožeta Studenčnika, je dosedanji direktor Ervin Pečnik, ki je edini zdravnik z veljavno licenco v tem ZD, danes izrazil nestrinjanje z imenovanjem in napovedal odhod, če se to ne bo spremenilo. To pa bi ogrozilo obstoj ZD Dravograd.

STA
V zdravstvenem domu (ZD) Dravograd imajo težave.

STA
Pečnik je vodenje ZD Dravograd, ki pokriva območje z okoli 9000 prebivalci, prevzel 1. oktobra 2012

Z imenovanjem Studenčnika se Pečnik ne more strinjati zato, ker Studenčnik "nima ne znanja ne izkušenj" z vodenjem zdravstvene ustanove. Pečnik meni, da je svet zavoda s takšnim imenovanjem ravnal nepremišljeno in do njega nekorektno. Zato zdaj od občinskega sveta Občine Dravograd zahteva, da odpokliče štiri od sedmih članov sveta zavoda, ki jih je v svet zavoda imenovala občina, nov svet zavoda pa bo nato, kot je sicer že napovedano, objavil razpis za novega direktorja.

H kandidaturi za novega direktorja ZD Dravograd želi Pečnik nato nagovoriti koga od zdravstvenih delavcev, sam pa se, kot je dejal danes, na razpis ne bo prijavil. Namerava pa še naprej delati kot zdravnik v ZD v primeru, če bo torej občinski svet ravnal, kot predlaga. Če pa se to ne bo zgodilo, je napovedal svoj odhod, med drugim že nekaj časa izpolnjuje pogoje za upokojitev.

Prva specializantka zaključi konec leta

Ker pa je Pečnik edini zdravnik z veljavno licenco v ZD Dravograd, bi njegov odhod pomenil ukinitev ZD Dravograd oz. preoblikovanje v zdravstveno postajo katerega od drugih zdravstvenih domov. V ZD Dravograd trenutno še delajo trije specializanti, ki pa bi z odhodom Pečnika izgubili tudi somentorja. Prva specializantka bo sicer specializacijo zaključila konec letošnjega leta.

ZD Dravograd se sicer s pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine sooča že vrsto let, v reševanje težav pa se kot ustanoviteljica zavoda vseskozi vključuje tudi občina. "Občina zdravstveni dom potrebuje in si bo prizadevala, da ga obdrži v vsakem primeru," je danes na novinarski konferenci v ZD Dravograd dejala županja občine Marijana Cigala.

Najprej bodo situacijo skušali reševati v torek na sestanku posebnega posvetovalnega organa na občini, je pa županja napovedala možnost, da bo predlog za odpoklic članov sveta ZD Dravograd uvrstila na naslednjo sejo občinskega sveta, "če je to edini pogoj doktor Pečnika". Županja je danes dejala še, da pravna služba občine ugotavlja, da postopek imenovanja v. d. direktorja ZD ni bil pravilen, o čemer bodo zdaj povprašali še strokovnjake za to področje.

Pečnik je vodenje ZD Dravograd, ki pokriva območje z okoli 9000 prebivalci, prevzel 1. oktobra 2012, tako da se njegov štiriletni mandat izteka danes. Pečnik je bil tudi eden od treh prijavljenih kandidatov, ki so v okviru poleti objavljenega razpisa za direktorja ZD Dravograd izpolnjevali razpisne pogoje, vendar v nadaljnjem postopku nobeden od treh kandidatov ni prejel zadostne podpore članov sveta, zato je svet zavoda nato imenoval v. d. direktorja.