Človeški organizem

Antioksidanti za omagane celice

ud
30. 9. 2016, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V vsaki celici se vsak trenutek odvija izgorevanje, izmenjava hranil in kisika. Pri tem povsem naravno nastajajo tudi odpadki ali prosti radikali. Te nestabilne molekule so nepopolne kemijske zgradbe, zato se rade povežejo z molekulami, ki so v bližini.

youtube
Nenadzorovane proste radikale so že povezali z nastankom bolezni srca in ožilja ter rakom.

Pri povezavi iztrgajo gradbene dele drugim celicam in jih tako resno poškodujejo. Tarče so atomi, ki tvorijo celično membrano, poškodujejo DNA, encime, maščobe ali beljakovine v celicah.

Hrana 

Vitamin E je ena izmed najpomembnejših snovi, ki lovi proste radikale. 

Če hrana, ki jo uživamo, ni bogata z antioksidanti in je tako prostih radikalov v organizmu preveč, pride do oksidativnega stresa. Proces si lažje predstavljamo, če ga primerjamo z jabolkom, ki smo ga prerezali; polovica, ki jo nakapljamo z limoninim sokom (ki je antioksidant), bo v primerjavi z drugo polovico oksidirala počasneje ali pa sploh ne.

Nevtralizacija

Sicer prosti radikali nastajajo tudi pri delovanju imunskega sistema. Nekaj jih namreč tvorijo bele krvničke, da z njimi napadejo bakterije, telo preplavijo tudi pri napornem delu in telesni vadbi ter psihičnih obremenitvah. Sposobnost človeškega organizma, da nevtralizira proste radikale, povsem naravno upada s starostjo, poleg tega pa to sposobnost oslabijo ali onesposobijo tudi vplivi iz okolja: izpušni plini, dim, različne oblike sevanja, kemikalije, pesticidi, hrana, pripravljena na žaru, mastna in predelana hrana, katran, kajenje, alkohol, pretirana izpostavljenost soncu. Nenadzorovano dejavnost prostih radikalov so že povezali z nastankom bolezni srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo, artritisom, težavami z vidom, alzheimerjevo boleznijo in prezgodnjim staranjem.