Obravnava preklicana

Udbovski svinčnik ni ogrožal poslancev

G.G./STA
5. 10. 2016, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je umaknilo obtožni predlog zoper publicista Romana Leljaka.

arhiv Svet24
Leljaku ne bo potrebno na sodišče zaradi "udbovskega svičnika".

Obtožni predlog je Leljaku očital, da je na sejo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb DZ, ki je razpravljala o predaji in prevzemu kemičnih in ubojnih sredstev nekdanje Službe državne varnosti (SDV), marca lani prinesel domnevno ubojno sredstvo SDV. S tem je po mnenju tožilstva lažno sporočil, da grozi nevarnost in tako zlorabil znamenja za pomoč in nevarnost.

Na seji na bi namreč namigoval, da ima pri sebi ogrožujoče sredstvo, ki bi lahko bil bojni strup, na kar so se v DZ odzvali tako, da so poklicali policijo, ki je izpraznila določene prostore, zasegla sporni predmet in vključila bombna tehnika. Navedbe o potencialni nevarnosti so se po navedbah tožilke v obtožnem predlogu nato izkazale za lažne, saj je šlo za nenevarno sredstvo, česar naj bi se Leljak zavedal.

Sodišče je v dosedanjem postopku zaslišalo več prič, med drugim sekretarja v službi DZ za odnose z javnostmi Boruta Peršoljo, vodjo varnostne službe v DZ Sama Dvoršaka, predsednika komisije DZ Branka Grimsa in predsednika DZ Milana Brgleza. Leljaka so nekatere izjave razbremenile očitkov. Grims, ki je tisti dan vodil sejo, je tako denimo povedal, da se zaradi Leljakove poteze nihče v dvorani ni počutil ogroženega, ravno tako sekretarka komisije Marinka Bogolin. Dvoršak je dejal, da so z ukrepanjem do konca seje počakali, ker so ocenili, da takojšnje posredovanje ni potrebno.