Nevarno zaostrovanje

Rusija v Sirijo poslala protiletalski raketni sistem

M.K./STA
4. 10. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Rusko obrambno ministrstvo je danes potrdilo, da je v svoje pomorsko oporišče v sirskem mestu Tartus poslalo protiletalski raketni sistem S-300. Ameriški zunanji minister John Kerry je Rusiji očital, da je zavrnila diplomacijo in podprla sirski režim Bašarja al Asada.

Protiletalski raketni sistem S-300.

Po besedah predstavnikov Moskve želijo z njim okrepiti obrambo tamkajšnjih objektov in plovil. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je napovedal, da bo Rusija kljub prekinitvi pogovorov z ZDA o prekinitvi ognja v Siriji nadaljevala s posredovanjem v tej državi. "Prekinitev seveda močno oteži položaj, a to ne pomeni, da ne bomo več podpirali sirske vojske," je poudaril Peskov.

Po njegovih besedah razmere sicer niso dramatične. Vojaški predstavniki obeh držav bodo še naprej v stikih, da bi se izognili incidentom med posredovanjem v Siriji, je dodal.

Bela hiša: Namestitev raketnega sistema v Siriji v neskladju z napovedmi Rusije

Bela hiša je izrazila prepričanje, da je ta poteza v neskladju z navedbami Rusije o boju proti terorizmu. Teroristične organizacije se namreč ne borijo z letali, so poudarili. Iz Pentagona so medtem sporočili, da bodo namestitev spremljali.

"Takšna oprema je v neskladju s trditvami ruskega predsednika Vladimirja Putina, da so njihova prizadevanja v Siriji usmerjena zoper ekstremiste. Ne vem, da bi Islamska država ali Al Kaida v Siriji upravljali z letalskimi silami," je po poročanju portala Sputnik News dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook pa je dejal, da bo ameriško obrambno ministrstvo pozorno spremljalo namestitev protiletalskih raket, še posebej, ker to zadeva operacije koalicije pod vodstvom ZDA. Dodal je, da ZDA hkrati upajo na umiritev razmer v Siriji ob pomoči Rusije.

Kot je poudaril, bodo ZDA še naprej storile vse, da zavarujejo koalicijske letalske sile. "In ta letala, naj poudarim, imajo tudi pravico samoobrambe," je še dejal.

Kerry: ZDA kljub prekinitvi pogovorov z Moskvo ostajajo zavezane miru v Siriji

Ameriški zunanji minister John Kerry je v Bruslju danes dejal, da ZDA kljub prekinitvi neposrednih pogovorov z Rusijo o prekinitvi ognja v Siriji ne bodo opustile prizadevanj za mir v tej državi. Moskvi je sicer očital, da je zavrnila diplomacijo in podprla sirski režim Bašarja al Asada.

"Rad bi bil zelo jasen - ne bomo opustili pomoči sirskemu ljudstvu, ne bomo se odpovedali prizadevanjem za mir," je dejal Kerry na dogodku v belgijski prestolnici, ki sta ga organizirala fundacija German Marshall Fund in ameriško predstavništvo pri EU.

"Z obžalovanjem in, to moram reči, z veliko ogorčenja ugotavljamo, da je Rusija zamižala na eno oko pri Asadovi uporabi vojaškega orožja, kot so klorov plin in sodi z eksplozivom, proti svojemu narodu," je dejal Kerry v svojem govoru, v katerem je sicer govoril o prihodnosti čezatlantskih odnosov.

ZDA so v ponedeljek sporočile, da so prekinile dvostranske neposredne pogovore z Moskvo o prekinitvi ognja v Siriji ter Rusijo in sirski režim, ki ga Moskva podpira, obtožile, da stopnjujeta napade na civilna območja, predvsem na Alep, in preprečujeta dostop humanitarne pomoči.

Moskva Washingtonu svetuje "politično modrost"

Na odločitev ZDA so se danes znova odzvali tudi v Moskvi. Izrazili so upanje, da bo v Washingtonu prevladala "politična modrost" pri sodelovanju glede Sirije.

"Želeli bi si, da bi prevladala politična modrost in da bi se nadaljevali pogovori glede občutljivih vprašanj, potrebni za ohranitev miru in stabilnosti," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov. Prekinitev pogovorov Washingtona še ne pomeni, da se bo Rusija odpovedala svojim načrtom "pomagati sirski vojski v boju proti terorizmu", je še dejal Peskov.

Rusko zunanje ministrstvo je sicer ameriški strani danes pripisalo delno krivdo za napad z minometi na rusko veleposlaništvo v sirski prestolnici Damask, ki se je zgodil v ponedeljek, ko so ZDA objavile odločitev o prekinitvi pogovorov.

"Bombardiranje ruskega veleposlaništva v Damasku ocenjujemo kot posledico dejanj ZDA in nekaterih njihovih zaveznikov, ki spodbujajo nadaljevanje krvavega konflikta v Siriji s podporo skrajnežev vseh vrst," so zapisali v izjavi za javnost.