Prekinitev ognja v Siriji

ZDA prekinile pogovore z Rusijo

G.G./STA
3. 10. 2016, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

ZDA so prekinile neposredne pogovore z Rusijo o prekinitvi ognja v Siriji. Kot so ob tem poudarili v Washingtonu, so ZDA storile vse, da bi dosegli dogovor, s katerim bi končali nasilje v Siriji, ki jo že več let pretresa državljanska vojna, a Rusija ni izpolnila svojih obveznosti.

Profimedia

"To ni bila lahka odločitev," je ob tem dejal tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby. Hkrati je Rusijo in njene zaveznike v Siriji obtožil, da stopnjujejo napade na civilna območja.

Kirby je Rusijo in sirskega predsednika Bašarja al Asada tudi obtožil, da napadata ključno infrastrukturo, kot so bolnišnice, ter preprečujeta, da bi prebivalci dobili humanitarno pomoč, ki jo potrebujejo.

Ameriški zunanji minister John Kerry je zaradi vedno hujših razmer v sirskem mestu Alep na severu države že minuli teden zagrozil s prekinitvijo rusko-ameriških pogovorov o Siriji.

Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu na odločitev ZDA izrazilo obžalovanje. Dodali so, da želi Washington prevaliti krivdo za neuspeh na Moskvo. "Obžalujemo odločitev Washingtona," je izjavila tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova.