Obama zaskrbljen

Prva tožba proti Saudovi Arabiji zaradi 11. septembra

G.G.
2. 10. 2016, 20.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Le dva dni potem, ko je ameriški kongres dovolil tožbe zoper Saudovo Arabijo zaradi napadov 11. septembra 2001, je padla prva tožba.

Profimedia
Mož od Stephanie DeSimone je umrl v napadu na Pentagon 11. septembra 2001.

Prva je tožbo proti Saudovi Arabiji, s katero so ZDA zaradi naftnih poslov sicer že tradicionalno v dobrih odnosih, podala Stephanie DeSimone. Njen mož je namreč umrl v terorističnem napadu na Pentagon 11. oktobra 2001. Vdova umrlega uslužbenca ameriškega obrambnega ministrstva v tožbi trdi, da je Saudova Arabija delno kriva za načrtno strmoglavljenje letala in smrt njenega moža.

Konservativna in od nafte povsem odvisna kraljevina je več kot desetletje finančno podpirala teroristično organizacijo Al Kaida, ki je odgovorna za najhujši teroristični napad v ZDA. Nenazadnje je bilo 15 od 19-ih napadalcev saudijskih državljanov.

Pravice državljanov pomembnejše od diplomatskih skrbi

Ameriški predsednik Barack Obama je sicer poskušal z vetom preprečiti zakon, ki bi omogočil tožbe proti Savdski Arabiji, a so ga v kongresu preglasovali.

Eden največjih zaveznikov Obame, newyorški senator Chuck Schumer, ki bo januarja prevzel vlogo vodje demokratov v senatu, je pred dnevi sporočil, da so pravice žrtev 11. septembra pomembnejše od diplomatskih skrbi in senat je veto odpravil brez večjih težav.

Obama je hkrati še opozoril, da bi zakon omogočil tožbe tudi proti ameriškim predstavnikom, zaradi omogočanja ameriške pomoči tujim skupinam v obliki denarja, orožja ali urjenja.