Begunske kvote

Proti kvotam, a referendum je propadel

G.G./STA
2. 10. 2016, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Madžarskem se je končal referendum, na katerem so državljani odločali o obveznih begunskih kvotah za članice EU. Po prvih podatkih je kvote zavrnilo 95-odstotka volivcev. Vse pa kaže, da referendum zaradi prenizke udeležbe ne bo veljaven. Udeležba je bila le okoli 45-odstotna, za veljavnost pa bi se morala referenduma udeležiti vsaj polovica volilnih upravičencev.

Profimedia
Najverjetneje bo izid referenduma pokopala prenizka udeležba.

Na referendumu so volivci odgovarjali na vprašanje "Ali želite dovoliti EU, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev Nemadžarov na Madžarsko?"

Madžarski premier Viktor Orban je danes ob oddaji glasovnice na referendumu o obveznih begunskih kvotah za članice EU dejal, da so ponosni, da kot prvi glasujejo o tem vprašanju.

Opozicija je referendum bojkotirala, nekatere stranke pa so volivce pozvale, naj v znak protesta proti vladni politiki oddajo neveljavno glasovnico.

Z referendumom želi Orban po lastnih besedah dokazati, da večina Madžarov želi moč sprejemanja odločitev ohraniti v rokah lastne vlade in je ne predati EU. A analitiki poudarjajo, da gre predvsem za poskus Orbana, da bi utrdil oblast.

V Bruslju poudarjajo, da gre za referendum o prihodnjih kvotah oz. odločitvah zanje, ne obstoječih.