Celica teroristk

Džihadistke načrtovale napade

G.G./STA
3. 10. 2016, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Policija v Maroku je aretirala deset žensk, ki so domnevne pripadnice skrajne skupine Islamska država. Teroristična celica naj bi načrtovala številne samomorilske napade v državi.

Članice celice so poskušale priti do kemikalij, ki bi jih uporabile za izdelavo samomorilskih pasove. Načrtovale so tudi napade na pomembne točke v državi.

Aretacijo so potrdili na maroškem notranjem ministrstvu. Ženske so vzpostavile tesne odnose s številnimi maroškimi teroristi in IS na sirsko-iraški meji.

Na ministrstvu so še povedali, da je teroristična celica novačila in trenirala ženske iz številnih delov države, tudi iz turistično priljubljenega mesta Tanger in mest blizu prestolnici Rabat.

V Rabatu so od leta 2002 odkrili več kot 150 terorističnih celic, v zadnjih treh letih več deset, ki so povezane z džihadisti iz Iraka in Sirije.

Ameriška družba za varnostno obveščevalne dejavnosti Soufan je v študiji iz lanskega decembra zapisala, da je vsaj 1200 Maročanov v zadnjih 18 mesecih zapustilo domovino in se pridružilo bojem IS.

V Maroku sicer do džihadističnega nasilja ne prihaja pogosto. Casablanco je denimo leta 2013 pretresel napad, ki je zahteval 45 žrtev, leta 2011 pa je v napadu na turistično mesto Marakeš umrlo 17 ljudi.