Dolenjski rekorderji

Po bučah še sončnica

Janja Ambrožič
3. 10. 2016, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Že prejšnji teden smo pisali o dolenjskih bučmanih, kakor se imenujejo gojitelji buč velikank, ki so prejšnjo soboto v Mozirskem gaju postavili nov slovenski rekord. A ne le buče, tudi sončnice imajo svojo kraljico.

arhiv družine Fifolt
Uroš Fifolt s svojima velikanskima sončnicama, premer njunih glav je 66,5 in 65,5 centimetra.

Dolenjci pač znajo, v primeru gojenja buč in drugih vrtnin jim moramo res priznati veliko premoč, navsezadnje so to preteklo soboto pokazali vsej Sloveniji. Kot smo že poročali, je buča, ki jo je v Mozirje pripeljal Janko Lovše z Velike Ševnice pri Trebnjem, na 6. državnem prvenstvu za najtežjo bučo v državi pometla s konkurenco in s 697 kilogrami postavila nov slovenski rekord.

Dolenjci absolutni rekorderji

Prejšnji rekord je bil 657 kilogramov, in sicer ga je leta 2014 postavila buča Jankovega sina Filipa Lovšeta (ne bomo posebej omenjali, kdo je vzgojil in »zredil« tudi tisto bučo). Sicer so Dolenjci na tekmovanju za najtežjo bučo v Sloveniji slavili dvojno zmago, kajti drugo mesto je zasedla lepotica, ki jo je pripeljal Uroš Fifolt iz Koroške vasi. Tudi tista ni bila kakšna »tvigica«, tehtala je častitljivih 599 kilogramov,kar 126 kilogramov več kot tista, s katero je lani zasedel drugo mesto.

Najtežjo bučo odnesli v Avstrijo

Čeprav bi kdo mislil, da je Lovšetova letošnja rekorderka najtežja buča, ki je kdajkoli zrasla v Sloveniji, to nikakor ne drži. »Leta 2014 je naša buča, ki smo jo peljali na tekmovanje v Avstrijo, tehtala 794,5 kilograma. To je naš osebni rekord in avstrijski. Tista buča je na evropskem prvenstvu zasedla tretje mesto,« je pojasnila Nina Lovše, Jankova žena in desna roka pri vzgoji buč velikank. Lovšetovi se 10. oktobra z bučo, ki je letos zmagala v državni konkurenci, odpravljajo na evropsko prvenstvo v Nemčijo, kjer bi se po informacijah, ki so jih dobili od sotekmovalcev, lahko uvrstili med prvih osem. »Letos gremo na evropsko tekmovanje tudi zato, ker bo to zelo zanimiv dogodek, saj naj bi podrli svetovni rekord,« namigne Lovšetova. Sedanji svetovni rekord drži buča, ki je leta 2014 zrasla Švicarju Beniju Meierju in je tehtala 1054 kilogramov.

arhiv družine Lovše
Janko Lovše je za svojo rekordno, 697-kilogramsko bučo prejel 500 evrov, mešalnik, gnojila in drug promocijski material.

Ne le buče, tudi sončnice

Poleg tekmovanja za najtežjo bučo so v Mozirskem gaju tokrat organizirali tudi tekmovanje za drugo orjaško zelenjavo. Tudi tam so se naši fantje odlično odrezali, saj je Lovše osvojil še priznanje za največjo bučo vrste field pumpkin, Fifolt pa je postal slovenski sončnični rekorder, saj je imela njegova sončnica premer glave kar 66,5 centimetra (samo 4,5 centimetra manj od evropskega rekorda).