Šokantni dokumenti

Trump 20 let ni plačeval davkov

mk
3. 10. 2016, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tudi ta teden ni minil brez neprimernih opazk, ki jih je izrekel republikanski kandidat Donald Trump. Demokrati pa so odprli tudi debato o tem, ali je sploh plačeval davke.

Reuters
Trump poleg svojih izjav zdaj razburja tudi zaradi domnevnega neplačevanja davkov.

Potem ko je v začetku preteklega tedna razburjala predvsem Trumpova izjava, s katero je užalil nekdanjo Miss Universe Alicio Machado, ki jo je poimenoval kot mis prašičko (Miss Piggy), s čimer je namigoval na to, da se je preveč zredila, in jo žalil tudi s tem, da je mis sobaric, ker je latinskoameriškega izvora, je tudi pozneje nadaljeval v svojem slogu z bizarnimi izjavami.

Trump se je po besedah Clintonove povsem »iztiril« že zgodaj zjutraj v petek ob treh, ko je objavljal besna sporočila na Twitterju, nato pa je še v Michiganu zahteval, naj ameriški predsednik Barack Obama demokratinje ne pomilosti. Za pomilostitev Clintonove seveda ni nobenega razloga, saj ni ničesar obtožena, vendar pa to Trumpovim privržencem ni preprečilo glasnih vzklikov odobravanja. 

Neobstoječi posnetek spolnih odnosov

Nadaljeval pa je z bizarno serijo sporočil, s katerimi se je spet spravil na Machadovo in pozval k ogledu videoposnetkov njenih spolnih odnosov, ki sploh ne obstajajo. Trumpovi nasprotniki pa so celo izbrskali, da se je sam pojavil v enem izmed filmov z mehkejšo pornografsko vsebino leta 1999.

Verjetno 18 let ni plačeval davkov

Dokumenti, ki so jih pridobili v časopisu New York Times, kažejo, da Trump verjetno na legalen način skoraj dve desetletji ni plačeval davkov. Leta 1995 je namreč prijavil kar 916 milijonov dolarjev izgub in se s pomočjo spretnih računovodij uspešno izognil plačilu. O Trumpovem finančnem stanju je sicer veliko ugibanj, saj ga sam, očitno tudi zaradi legalne utaje davkov, skriva. Od leta 1976 so prav vsi pomembnejši predsedniški kandidati namreč javno razkrili svojo davčno napoved. To je za zadnjih deset let storil tudi Mike Pence, ki ga je Trump izbral za svojega podpredsedniškega kandidata.