Kontroverzni filipinski predsednik

Ni Hitler, želi pa pobiti milijone ljudi

G.G./STA
1. 10. 2016, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte ne želi, da bi ga imeli drugega Hitlerja, a je pripravljen ubiti tri milijone ljudi v vojni proti kriminalu, je v petek povedal Dutertejev tiskovni predstavnik.

Profimedia
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte pove, kar misli in še več.

Duterte je v petek vojno proti kriminalu in drogam primerjal s prizadevanji nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja za iztrebljanje Judov. Ob tem je izjavil, da bi z veseljem pobil milijone odvisnikov od mamil, in okrcal kritike z Zahoda, ki nad njegovimi ukrepi izražajo zaskrbljenost. Odkar je Duterte predsednik Filipinov je bilo v boju proti preprodajalcem in odvisnikom od mamil v vsega treh mesecih ubitih okoli 3000 ljudi.

"Duterte se je skliceval na pripravljenosti pobiti tri milijone zločinskih preprodajalcev drog, da bi zavaroval prihodnost naslednjih generacij države," je Duterteja v petek opravičeval tiskovni predstavnik Ernesto Abella.

Duterte si je s svojimi izjavami znova nakopal obsodbe svetovne javnosti. Številni ameriški uradniki, Združeni narodi, nemška vlada in judovske skupine so njegove komentarje takoj obsodili. Adama Dieng, posebni svetovalec Združenih narodov za preprečevanje genocida, je Duterteja opozoril, da bi lahko storil zločin proti človeštvu. Obrambni minister ZDA Ashton Carter pa je na regijskem varnostnem vrhu z obrambnimi ministri jugovzhodnih držav, tudi Filipinov, Dutertejeve komentarje in primerjave označil za zelo zaskrbljujoče.