Pritisk na policijo

VIDEO: Policist ga je ustrelil, v žepu pa je imel le elektronsko cigareto

G.G./STA
1. 10. 2016, 12.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Šef policije predmestja San Diega El Cajun v ameriški zvezni državi Kalifornija je objavil celoten videoposnetek smrti 38-letnega neoboroženega Alfreda Olanga, v katerega je policist v sredo izstrelil štiri naboje, njegov kolega pa ga je "obvladal" z elektrošokom.

Profimedia
Olango se je nekontrolirano obnašal in skakal sem ter tja. V žepu pa je imel le elektronsko cigareto.
V petek zvečer je znova prišlo do nasilja. Okoli 50 do 75 protestnikov, ki so zaprli neko križišče v predmestju El Cajun, so ustavljali avtomobile in jim razbijali vetrobranska stekla. Nekega moškega so podrli s kolesa, je sporočila policija, ki je proti izgrednikom uporabila solzivec. Prijeli so dva moška.

Šef policije Jeff Davis je dejal, da je celoten posnetek objavil zaradi vse bolj nasilnih protestov. V četrtek je eden od policistov med nemiri dobil v glavo kamen. Policija je pred tem objavila le del posnetka, ki prikazuje priseljenca iz Ugande s predmetom v roki, ki ga uperja proti policistoma.

Celoten posnetek prikazuje policista, ki zahtevata, naj osumljenec potegne roko iz žepa. Ta je to storil, nakar so ga zadeli streli. Iz žepa je potegnil elektronsko cigareto. Za zdaj še ni nobenih informacij ali se bo policist Richard Gonsalves, ki je osumljenca ubil, soočil s kakšnimi resnimi posledicami.

Sestra poklicala na pomoč

Policijo je poklicala sestra ubitega, ki je želela pomoč, ker se je bratovo duševno stanje spet poslabšalo in se je sprehajal po prometni cesti. Policista sta prišla na kraj dogajanja in se soočila z Olangom, ki se je nekontrolirano obnašal in skakal sem ter tja.

Policija je uvodoma trdila, da je Olango nastopal grozeče in da se je s predmetom, ki ga je potegnil iz žepa, za katerega so mislili, da je pištola, postavil v strelski položaj. Po incidentu so izbruhnili protesti, ki so se tretji dan zapored nadaljevali tudi v petek zvečer.