NArko karteli

Sinovi El Chapa napadli vojaški konvoj

G.G.
1. 10. 2016, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Medtem ko eden najbolj znanih mehiških šefov narko kartelov Joaquin "El Chapo" Guzman ždi v zaporu, njegovi sinovi nadaljujejo očetovo "obrt". Na severu mehiške zvezne države Sinaloa naj bi tako stala za napadom na vojaški konvoj.

Reuters
Uničena vojaška vozila.

V Mehiki že vrsto let divja vojna, v kateri glavno vlogo na eni strani igrajo narko karteli in policija ter vojska na drugi strani , žrtve pa so tudi med civilisti. Ko kakšnega vodjo narko kartela pospravijo, v večna lovišča ali v zapor, njegovo mesto prevzame "podpredsednik" ali "dedič", ki že komaj čaka na prevzem vodilne pozicije.

Mamilarske združbe so tako močne, da si drznejo napasti tudi policijo ali vojsko. V petek je na obrobju mesta Culiacan v zasedo padla skupina vojaških vozil, ki so spremljala enega od prijetih kriminalcev iz kartela Sinaloa. Napad je bil silovit, napadalci so uporabili tudi granate. Ubitih je bilo pet vojakov, dve vozili pa sta popolnoma zgoreli, kriminalca pa so uspeli "osvoboditi".

Poznavalci ugibajo, če gre za spremembo taktike kartela Sinaloa. Guzman se je namreč izogibla konfliktom z državo (vojsko in policijo), medtem ko so sinovi (imel jih je kar šest) očitno naklonjeni bolj odprtemu konfliktu.