Uber

Se na hrvaških ulicah odvija vojna taksistov?

uk
29. 9. 2016, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Enega od hrvaških taksistov, ki vozi za podjetje Uber, je napadlo več ljudi ter mu zažgalo avtomobil. Na srečo se je taksistu iz gorečega vozila uspelo rešiti.

Facebook
V avtomobil so vandali vrgli gorljivo tekočino in gorečo tkanino.

Policija sicer trdi, da gre za naključne huligane, ki so iz objestnosti napadli nesrečnega taksista, pri podjetju Uber pa o tem niso prepričani. V zadnjem času so namreč taksisti drugih podjetij proti ameriškemu prevozniškemu podjetju začeli močno protikampanjo.

Kaj se je zgodilo?

Taksisti na Hrvaškem verjamejo, da imajo Uberjevi vozniki precej boljše pogoje in ugodnosti, kar jim daje prednost. 

Taksist M. G. je okoli poldruge ure ponoči obstal na Lučićevi ulici v Zagrebu. M. G. sicer vozi za podjetje Agro-promet Z, a je podjetje sklenilo pogodbo z ameriškim Uberjem. Šestnajstletnik je v avtomobilu testiral novo napravo za plačevanje, ko je njegovo vozilo napadlo šest mlajših moških. Na vozilu Citroën C4 so najprej predrli sprednje gume, nato pa razbili zadnje steklo. Eden od mladeničev je nato v avtomobil vrgel gorečo krpo; po nekaterih informacijah naj bi šlo tudi za steklenico z gorljivo vsebino. Zatem je šesterica zbežala, M. G. pa se je na srečo uspelo rešiti iz gorečega avtomobila.

Na kraj dogodka so hitro prišli gasilci in preprečili hujšo škodo, saj je imel voznik zadaj plinsko bombo, ki bi jo lahko razneslo. Avtomobil je bil kljub temu popolnoma uničen. Policija napadalcev do zaključka naše redakcije še ni našla. So pa hrvaški mediji še sporočili, da naj bi eden od voznikov Radio Taxija Zagreb vozniku grozil le nekaj ur pred napadom.

Naključni napad 

Policija zatrjuje, da je šlo za delo objestnežev, ki so bili najverjetneje pod vplivom alkohola in/ali drog. Vendar pa je do napada prišlo le pet dni po tem, ko so velikogoriški taksisti verbalno in fizično napadli voznika Uberja v bližini zagrebškega letališča, ter le tri dni po tem, ko so predstavniki Radio Taxija Zagreb povedali, da bodo začeli močno pravno borbo proti podjetju Uber. »S pomočjo pristojnih ministrstev bomo prisilili Uberjeve voznike, da plačujejo za licence in dovoljenja tako kot vsi ostali taksisti na Hrvaškem, ali pa naj se jim prepove delovanje,« je dejal predsednik združenja Radio Taxi Zagreb Jozo Kovačević.

Pri Uberju ogorčeni 

Tudi pri podjetju Uber verjamejo, da napad na njihovega taksista ni bil naključen, a so dejali, da dogodka ne bodo komentirali, dokler policija ne zaključi preiskave. »Informacija o napadu na našega voznika partnerja nas je razjezila,« so sporočili iz hrvaške poslovalnice podjetja Uber.

»Voznik samo poskuša opravljati svoje delo in trenutno se osredotočamo na to, kako mu bomo pomagali. Poleg pravne pomoči smo mu ponudili finančno podporo. Veseli smo, da v času napada v vozilu ni bilo potnikov in da voznik ni dobil hujših poškodb.« Vsekakor bo nadaljnja preiskava pokazala, ali so v napad vpleteni drugi taksisti ali je dejansko šlo za naključen incident.