Posnetki pogovorov

V povezavi s sestrelitvijo letala iščejo Oriona in Delfina

G.G./STA
28. 9. 2016, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nizozemski preiskovalci so danes prvič v okviru mednarodne preiskave sestrelitve malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine leta 2014 imenovali dve osebi, ki ju iščejo v povezavi s sestrelitvijo. Gre za dva rusko govoreča moška, so sporočili nekaj ur po tem, ko so objavili prve izsledke preiskave.

STA
Preiskava je krivdo našla v ruski raketi.

Dodatne informacije iščejo o moških, ki sta uporabljala psevdonim Orion in Delfin in so ju identificirali kot Andreja Ivanoviča in Nikolaja Fjodoroviča, je objavila nizozemska policija na svoji spletni strani. Mednarodni preiskovalci so objavili tudi posnetke njunih petih telefonskih pogovorov v ruščini, a poudarili, da "ni dokazov, da so bili pogovori neposredno povezani s sestrelitvijo letala". Kljub temu so pozvali vse, ki bi prepoznali njune glasove, ju poznali ali imeli informacije o njunih povezavah z raketami buk, s katero je bilo sestreljeno letalo, naj takoj stopijo v stik s preiskovalci. Angleški prevod kaže, da sta govorila o konvoju, ki se premika v smeri letališča v Sabivki blizu Luganska na vzhodu Ukrajine.

Mednarodna ekipa preiskovalcev je pred tem danes objavila, da je potniško letalo družbe Malaysia Airlines, ki je julija 2014 strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije. Dodala je, da so raketni sistem po sestrelitvi odpeljali nazaj v Rusijo. Po ugotovitvah preiskovalcev bi bilo lahko v sestrelitev vpletenih okoli sto ljudi.

Letalo je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, umrlo pa je vseh 298 ljudi na krovu.

Moskva je ugotovitve komisije označila za pristranske in politično motivirane, proruski uporniki pa so sporočili, da rakete niso izstrelili.