Terjatve LB

Kovač: Nismo obveščeni o slovenski tožbi v Strasbourgu

M.K./STA
15. 9. 2016, 21.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Hrvaški zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Kovač je danes izjavil, da v Zagrebu niso seznanjeni z meddržavno tožbo, ki jo je Slovenija vložila proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) zaradi kršitev pravic Ljubljanske banke pri izterjavi dolgov hrvaških podjetij.

Profimedia
Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je ocenil, da postopek lahko traja več let, je pa potrebno najprej ugotovili, ali je tožba dovoljena.

Šef hrvaške diplomacije je še dejal, da je hrvaška javnost lahko mirna. "Imamo informacijo, ki jo je povedal minister pravosodja v Sloveniji (Goran Klemenčič). Sodišče v Strasbourgu ni še nič prejelo, mi nič ne vemo", je povedal v pogovoru za hrvaško, komercialno Novo TV.

Dodal je, da bo ESČP, ko bo dobilo informacijo in bo ocenilo, ali je tožba dovoljena, to poslalo Hrvaški. "Zaenkrat imamo le informacije iz slovenskih medijev", je povedal. Ocenil je, da postopek lahko traja več let, je pa potrebno najprej ugotovili, ali je tožba dovoljena.

S hrvaškega sedeža diplomacije danes sicer niso odgovorili na vprašanji, kakšna so stališča hrvaške strani glede slovenske tožbo v Strasbourgu in kako potekajo pogovori med Zagrebom in Ljubljano v sporu o prenesenih deviznih prihrankih hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB.

Slovenija je v današnji tožbi ocenila, da terjatve LB do hrvaških podjetjih znašajo približno 360 milijonov evrov, Hrvaška pa zahteva približno 280 milijonov evrov, ki so bili preneseni v javni dolg države v prvi polovici 90. let, potem ko so hrvaške banke izplačale nekdanje devizne varčevalce LB.

Na prošnjo za odziv se tudi niso odzvali na hrvaškem pravosodnem ministrstvu. Minister Klemenčič je namreč danes dejal, da je o tožbi obvestil svojega hrvaškega kolega Anta Šprlja.