Humanitarna akcija

Življenjska prelomnica za Lano

Gabrijel Toplak
15. 9. 2016, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Humanitarni Maus poziva podjetja, društva in posameznike, naj pomagajo Lani, ki nujno potrebuje operacijo stopal, da bi normalno hodila.

Marjan Berannič
Operacija za Lano v Združenih državah Amerike stane dobrih 177.000 evrov.

V ponedeljek se je z naslovom Slovenija za Lano uradno začela vseslovenska akcija zbiranja pomoči za sedemletno Lano Beranič iz Maribora, ki ima že od rojstva deformirani stopali, da bi zbrali denar za njeno operacijo na Floridi.

osebni arhiv
Lana, ki je v 2. razredu osnovne šole, ima prirojeno zraščene prste na nogah in odebeljena stopala.

Slovenski zdravniki po besedah njenih staršev namreč ne najdejo ustrezne rešitve za njene prirojeno zraščene prste na nogah in odebeljena stopala. Lana je zdaj v drugem razredu osnovne šole in že ima čevlje številka 40, a potrebuje obutev po meri. Stanje se poslabšuje, je za Svet24 dejal njen oče Marjan; deklica toži, da jo bolijo prsti na nogah. In kot da bi ne imela dovolj težav, je slabo tudi ožilje na nogah, pokajo ji žilice.

En teden operacij

Operacije, ki naj bi trajale en teden, bi Lano stale dobrih 177 tisoč evrov. Oče Marjan je povedal, da bi Lano operiral kirurg dr. Paley, ki je uspešno operiral takrat dveletnega Reneja. Deklici bi vstavili ploščice, da ji preneha rasti nogica, popolnoma ji bi odstranili tudi palec ter nogice kirurško in lepotno obdelali. In težava je denar. Po besedah očeta morajo nakazati deset odstotkov celotnega zneska, šele nato bodo določili datum operacije.

Ves denar družini

Prostovoljne prispevke zbirajo na računu SI56 6100 0000 7087 846 (Delavska hranilnica, d. d., Ljubljana), s pripisom Za Lano.

Lani je na pomoč pri zbiranju denarja priskočilo mariborsko humanitarno društvo Maus, ki je v preteklosti že precej pomagalo družinam z otroki s posebnimi potrebami. Nataša Švikart Žumer iz Mausa, ki je prepričana, da jim bo uspelo zbrati potrebni denar, se obenem sprašuje, ali bo zavarovalnica tudi tokrat gluha. »Če bi se slučajno zgodilo, da bi ga zbrali manj ali da znesek za operacijo ne bi zadoščal, bo v vsakem primeru zbrani denar, kolikor ga bo, prejela družina,« dodaja Švikart Žumerjeva.