Militarizacija otoka

Švedska se "pripravlja na vojno"

G.G./STA
14. 9. 2016, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na največjem švedskem otoku Gotland v Baltskem morju je od danes znova stalno prisotna vojska. Gre za potezo v luči špekulacij, ali se je Švedska sposobna braniti pred vse bolj agresivno Rusijo. Vojsko so na otok napotili leto dni prej, kot so sprva načrtovali.

Profimedia
Gotland bodo kazili vojaki s svojim orožjem.
Država je na otoku namestila 150 vojakov pehote, ki bodo julija prihodnje leto dobili okrepitve.

Švedska vlada je odločitev o vnovični militarizaciji otoka, ki so ga pred tem zadnji vojaki zapustili leta 2005, sprejela marca lani.

Vrhovni poveljnik švedskih oboroženih sil Micael Byden je za švedsko televizijo odločitev o vnovični napotitvi komentiral z besedami, da se je geopolitični položaj sčasoma poslabšal, zato se je odločil, da že prej potrebujejo stalno prisotnost vojske.

Švedski obrambni minister Peter Hultqvist pa je poudaril, da ne vidijo tveganja za napad, ampak gre le za izraz švedske neodvisnosti.

Ameriški inštitut Cepa je junija lani objavil poročilo, v katerem je trdil, da je Rusija izurila 33.000 vojakov za napade v tujini, tudi otoka Gotland. Švedska vlada je sicer tovrstno nevarnost stalno relativizirala.

Junija 2015 pa je švedsko obrambno ministrstvo prvič po koncu hladne vojne parlament pozvalo k okrepitvi državne obrambe, "da Švedsko pripravijo na vojno".

Švedska kot država z dolgoletno tradicijo vojaške nevtralnosti v obdobjih miru ni članica zveze Nato, a sodeluje v njenih partnerskih programih in na njenih vojaških usposabljanjih.