Ni pošteno

Odločili so se za protest

Mojca Žnidaršič/Dolenjski list
14. 9. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Plača pomočnic in pomočnikov vzgojiteljev je le malo nad minimalno plačo, opozarjajo. Ker Sviz na neustrezno vrednotenje opozarja že več let, za konec meseca napovedujejo protest.

Joži Sinur
Pomočnice in pomočniki vzgojiteljev opozarjajo na nepošteno plačilo. (fotografija je simbolična)

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je za konec meseca napovedal protest pomočnikov vzgojiteljev v vrtcih. Kljub zagotovilom pristojne ministrice Maje Makovec Brenčič, da bodo uredili njihov položaj, se to še ni zgodilo, zato niso več pripravljeni čakati. Pomočnice in pomočniki vzgojiteljev namreč prejemajo le okoli 620 evrov mesečne neto plače, so opozorili v sindikatu.

Pomočnice in pomočniki vzgojiteljev si želijo samo pravično plačilo za svoje delo.

Nad takšnimi plačami je bila po besedah predsednika Sviza Branimirja Štruklja ob koncu prejšnjega šolskega leta, ko so o problematiki razpravljali na dveh interventnih sestankih s predstavniki ministrstva za izobraževanje, presenečena tudi ministrica. Ta je, kot je dejal, takrat obljubila, da bo ministrstvo uredilo položaj pomočnic vzgojiteljic, a se, kot kaže, vse skupaj še ni premaknilo z mrtve točke.

Pomočnikov vzgojitelja je po zadnjih podatkih šolskega ministrstva 5727 in predstavljajo 44 odstotkov zaposlenih v vrtcih. »Na neustrezno vrednotenje njihovega dela v sindikatu opozarjamo že nekaj let,« pravi Jožica Derganc, predsednica novomeškega območnega odbora Sviza, in dodaja, da je njihovo delo vsako leto zahtevnejše, problematično je tudi napredovanje ter ne nazadnje delovne naloge in delovni čas zaposlenih v predšolski vzgoji, ki ga je treba poenotiti na ravni celotne države, je opozorila.

Želijo si samo pošteno plačilo

Kot je poudarila Dergančeva, pomočniki vzgojiteljev opravljajo odgovorno delo, pri katerem tudi vsak dan kazensko odgovarjajo za varnost otrok, skupaj z diplomiranim vzgojiteljem načrtujejo delo, pomagajo voditi vzgojni program, sodelujejo pri vseh projektih, ki so načrtovani, udeležujejo se strokovnih izobraževanj, sledijo vsem novitetam, vodijo obogatitvene dejavnosti, udeležujejo se vseh popoldanskih aktivnosti, različnih projektov in tako dalje.

Jožica Derganc, predsednica novomeškega območnega odbora Sviza

"Na neustrezno vrednotenje dela v sindikatu opozarjamo že nekaj let."

»Ko ostanejo sami v oddelku, denimo ob bolniških dopustih, dopustih in drugih odsotnostih, v katerem je 14 oziroma 24 otrok, prevzamejo vso odgovornost in sami vodijo vzgojno delo, otrokom ponujajo strokovnost, znanje, varnost, ljubezen in toplino. Velikokrat se odrekajo tudi svojemu osebnemu življenju in vlagajo v otroke ves napor, strokovnost in znanje, dobijo pa zato skoraj minimalno plačo, ki je sramotna za to delo, ki ga opravljajo z vso resnostjo. Osnovni temelj vzgoje otroka v najzgodnejših letih je najpomembnejši za nadaljnji razvoj v življenju, in to, da vzgojitelj in njegov pomočnik v predšolski vzgoji delata z roko v roki,« je menila in dodala, da se pomočniki ne želijo enačiti z vzgojitelji, želijo si samo pošteno plačilo, ki si ga zaslužijo za svoje strokovno in kakovostno delo.

Protestni shod bo 29. septembra

Protestni shod bo pred ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport 29. septembra, vse skupaj pa se bo stopnjevalo, če ne bo odziva ali dialoga, je navedla Dergančeva in še poudarila, da imajo pomočnice in pomočniki vzgojiteljev po vsej državi veliko podporo preostalih sodelavcev, predvsem vzgojiteljev, in seveda tudi staršev.