Avstrija

Ogromen porast prejemnikov socialne pomoči

G.G.
14. 9. 2016, 18.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Avstrijski mediji in nekateri politiki že dlje časa opozarjajo na povečano število ljudi, ki v Avstriji prejemajo socialno pomoč. To jim je potrdila tudi statistika. V lanskem letu se je v primerjavi z letom 2014 povečalo število prejemnikov socialne pomoči kar za 10,9 odstotka.

Profimedia
Beguncem, ki so prispeli v Avstrijo, lajša država življenje z denarno pomočjo.

Ministrstvo za socialne zadeve je sporočilo , da je v letu 2015 284.374 oseb prejemalo socialno pomoč oziroma na potrebe usmerjena zajamčena minimalna sredstva (Mindestsicherung). Povprečno je tako posameznik prejel 331 evrov na mesec, gospodinjstvo 568 evrov, skupno pa so zvezne dežele za pomoč najšibkejšim porabile 765 milijonov, kar je za 13,7 odstotka več kot leta 2014.

Najbolj »radodarna« zvezna dežela je Tirolska, ki je tudi med stroškovno dražjimi, kjer gospodinjstvo povprečno prejme 809 evrov na mesec. Dunaj je s 555 evri nekje na sredini, res pa je, da izstopa po številu prejemnikov. Kar 56 odstotkov vseh prejemnikov živi na Dunaju, torej nadpovprečno glede na razmerje prebivalcev med Dunajem in preostalo Avstrijo. Na Dunaju namreč živi slaba osmina prebivalcev v Avstriji.

Glavni razlog za tako drastičen skok prejemnikov »minimalnih sredstev za preživljanje« je v skokovitem porastu prosilcev za azil v letu 2015, ki ob prihodu v novo državo seveda nimajo službe in so odvisni od socialne pomoči. Dolgoročno pomemben podatek pa bo, kako dolgo bodo prišleki, ki bodo ostali v Avstriji, prejemali socialno pomoč oziroma kolikšen bo odstotek tistih, ki so bo našlo zaposlitev.